Банките могат да бъдат изправени пред по-високи капиталови изисквания за

...
Банките могат да бъдат изправени пред по-високи капиталови изисквания за
Коментари Харесай

Поставят bitcoin при най-рисковите активи на банките

Банките могат да бъдат изправени пред по-високи финансови условия за владеене на bitcoin или други криптовалути. Това планува световен проект за смяна на регулацията за ограничение на заканите за финансовата непоклатимост вследствие на високата волатилност на крипто пазара, предава Bloomberg.

Базелският комитет за банков контрол, в който членуват централните банки и банковите регулатори на най-развитите стопански системи в света, уточни, че банковата промишленост е изправена пред възходящ риск от криптоактивите, поради капацитетът им за пране на пари, провокациите пред репутацията им и високата волатилност в цените, която може да докара до банкрути.

Организацията предлага тежестта на риска във връзка с експозициите на банките в bitcoin и някои други криптовалути да бъде в размер от 1.250%. На процедура това значи, че банките би трябвало да държат по една единица действителни фиатни пари в капитала си за всяка единица стойност под формата на bitcoin, на база 8% минимално финансово условие. Другите активи с допустимо най-високото рисково тегло включват секюритизирани артикули, при които банките нямат задоволително информация за базовите експозиции.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Може ли криптовалутите да бъдат опасност за огромните аварийни...

„ Растежът на криптоактивите и обвързваните услуги имат капацитета да покачат терзанията за финансовата непоклатимост и да усилят риска, пред който са изправени банките”, показват в отчет от Базелският комитет за банкова контрол, измежду чиито членове са и Федералният запас и Европейската централна банка.

„ Капиталът ще бъде задоволителен, с цел да поеме цялостно отписване на експозициите в криптоактиви, без да излага на загуба вложителите и другите съществени кредитори на банките”, написа в отчета.

Предложението предстои на публично разискване преди да влезе в действие, като организацията планува вероятни промени в предложенията, защото пазарът може да се развие в бъдеще. Предложението няма заложен краен период за приемане, само че практиката демонстрира, че за налагането на нови правила на световно равнище са нужни години.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Ел Салвадор стана първата страна в света, която утвърди законопроект, превръщащ bitcoin в легално пла...

Някои активи, като токените, обвързани с действителни активи и стейбълкойните, ще подлежат на по-ниски финансови условия.

Криптовалутите станаха изключително известни през актуалната година, защото жаждата за облага насочи погледа на вложителите към този пазар.

Ентусиазмът, че виртуалните валути ще получат институционално самопризнание и, че съставляват „ цифрово злато”, единствено подхраниха скока в цените.

Цената на bitcoin скочи от към 10 000 $ през предишния септември до ценови най-много от 63 000 $ в средата на април тази година. През последния месец обаче, цената се срина на половина. Част от аргументите са рецензиите на милиардера Илън Мъск за високия енергиен разход обвързван с добива на bitcoin и регулаторни промени в Китай.

Към момента на приготовление на материала, bitcoin се търгува против 37 649 $ за брой, сочат данните на CoinMarketCap.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР