Банката на Канада неочаквано повиши основния си лихвен процент с

...
Банката на Канада неочаквано повиши основния си лихвен процент с
Коментари Харесай

22-годишен връх на лихвите в Канада

Банката на Канада ненадейно увеличи главния си лихвен % с 25 базисни пункта до най-високата му стойност от 2001 година насам - 4,75%.

Това заяви АП.

Централната банка спря цикъла на стягане на политиката си през януари и специалистите смятаха, че няма да се върне към повишение на лихвите през юни, означи Trading Economics.

" Излишното търсене в стопанската система е по-устойчиво от предстоящото ", съобщи Банката на Канада в изказване, оповестено след съвещанието.

" Паричната политика не е задоволително затегната, с цел да възвърне салдото сред търсенето и предлагането и да върне инфлацията към целевото ниво от 2% на устойчива основа.

Растежът на потребителските цени в страната се форсира през април за първи път от 10 месеца насам до 4,4% на годишна база.

Базисната инфлация в Канада остава в диапазона 3,5-4% в продължение на няколко месеца и поради устойчивостта на пазара на труда и потребителското търсене се усилва рискът тя да се утвърди много над нивото от 2% - уточни централната банка.

Банката на Канада ще продължи да следи инфлационните трендове и остава ангажирана с възобновяване на ценовата непоклатимост, се споделя в изказване, оповестено на уеб страницата ѝ.

Следващото съвещание на канадската централна банка ще се организира на 12 юли.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР