Банка за стволови клетки се изтегля от България. След закриването

...
Банка за стволови клетки се изтегля от България. След закриването
Коментари Харесай

Какво се случва с Банката за стволови клетки, излъгани ли са хората?

Банка за стволови кафези се изтегля от България. След закриването на „ Крио център – България” пробите са преместени в новата банка във Варшава. Новината провокира напрежение измежду доста от фамилиите, платили хиляди левове, предава Нова тв.

„ Все още не знам къде са пробите на моето дете. Информацията, която получаваме по имейл е, че те са на несъмнено място, само че не се прецизира къде са. В началото не стана ясно, че има проблем с „ Криосейв” у нас”, описа в ефира на „ Събуди се” родителят Надежда Праматарова.

От банката в Полша обявиха, че информация по интернет не могат да дадат. „ Основният въпрос, е, в случай че на някой му трябват незабавно сега тези кафези - по какъв начин може да ги намери”, сподели още Праматарова.

„ Държа да подчертая, че „ Криосейв” не се е изтеглил от България по лично предпочитание. Решихме да прекратим активността срещу волята на притежателя. Преценихме, че към този момент не може да подсигуряваме качеството на услугата за новите клиенти, които занапред подписват контракт с банката в България.

Имаше финансова неучтивост на майчиното сдружение към подизпълнители”, разясни Асен Пачеджиев, началник на българския клон на „ Криосейв”.

Той добави, че, в случай че на някой му трябват пробите сега, би трябвало да се обърне към полската банка.

По думите му стволовите кафези са преместени по сигурен метод. „ На 18 юни пуснахме мейл до всички клиенти, в който дадохме съответна информация, в това число и данни за контакт на шефът на лабораторията в Полша”, сподели още Пачеджиев.

„ Агенция „ Медицински надзор” управлява целия развой до превозването на пробите в швейцарската „ Криосейв”. Самото предпазване не е обект на надзор от организацията. Въпреки това, когато породи казусът, отправихме питане до всички институции.

От Полската банка дадоха отговор, че са спазили условията по преместването на пробите”, разяснява доктор Евелина Цветкова от "Управление и съгласуваност на трансплантации ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР