Банк России вероятно ще започне да затяга паричната си политика

...
Банк России вероятно ще започне да затяга паричната си политика
Коментари Харесай

Москва обмисля по-интензивно повишение на лихвите

" Банк России " евентуално ще стартира да стяга паричната си политика по-бързо от предваритените планове и да увеличи базовата си рента с най-малко 125 пункта до края на годината, твърди осведомено с въпроса лице. Инфлационният напредък и проектите на държавното управление да усили разноските могат да притиснат съветската централна банка да качи лихвените проценти на няколко стъпки до 5.5%, като не се изключва даже равнището от 6%, допълва поискалият анонимност източник. В момента главната рента на страната е на рекордно ниските 4.25 %.

Подобна мярка би означавала трагичен поврат за ръководителя на институцията Елвира Набюлина, която даде обещание великодушна парична поддръжка на икономическото възобновяване най-малко до 2022-а. Икономисти, интервюирани от организация " Блумбърг ", чакат тазгодишното покачване на лихвите да е с не повече от 50 базови пункта. А болшинството от тях предвиждат, че " Банк России " няма да промени лихвената си политика на формалното заседание на 19 март, а по-скоро през идните месеци. Експертите са уверени, че и други развиващи се пазари - от Турция до Бразилия - също ще би трябвало да стартират да качват лихвите, с цел да овладеят растежа на инфлацията. 

Новината подтиква съветската валута да пробие равнището на опозиция от 73 рубли за $ за първи път от декември 2020-а и да нарастне до 72.975 рубли за $ в следобедната тъговия в Москва на 15 март. Десетгодишните съветски държавни облигации останаха съвсем непроменени с рентабилност 6.78 %. 

Руската инфлация надвиши прогнозите през февруари откакто по-високите цени на храните и слабата рубла й помогнаха да доближи 5.7% - много над целевите 4% годишно на " Банк России ". Икономическият напредък на страната е по-силен от упованията, тъй като Кремъл не карантинира хората и бизнеса в края на 2020-а.

Руската централна банка не разяснява мълвата за лихвен растеж, тъй като сега е в интервал на " осведомителна тишина " преди съвещанието на 19 март. 

" Моргън Стенли " и " Ситигруп " предизвестиха още през предходната седмица за увеличаваща се възможност от лихвени покачвания след огласените по-високи инфлационни цифри на 5 март. Откакто те станаха обществено притежание, търговците на финансови производни усилиха двукратно упованията си за лихвен растеж още през идните три месеца. Доходността на десетгодишния съветски държавен дълг пък тества най-високите си нива от година насам и през последните три дни на предходната седмица се увеличи с 14 базови пункта.

Икономистите се сплотяват към мнението, че настройките на централните банки на разрастващите се пазари търпят сериозен поврат. През 2020-а те вкараха извънредно великодушни парични политики като орязаха рекордно лихвите и започнаха всеобщи покупки на активи. Тази година обаче се обрисува като много по-пестелива. С възобновяване на световното стопанство от пандемията и залозите на вложителите на ценови напън, инфлацията помпа мускули в някои разрастващите се стопанства и постанова по-категоричен паричен отговор. Икономисти чакат Анкара да качи лихвите на 18 март, а по-късно през годината да я последва и Прага. 

Госпожа Набюлина пък ще е измежду първите централни банкери в света, които ще стартират да стягат коланите. В изявление за местна медия на 12 март Тя разяснява, че " Банк России " може да премине още през тази година към неутрална политика (която нито форсира нито забавя инфлацията), което допуска лихвен растеж от най-малко 75 базови пункта. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР