Банда за киберпрестъпления, за която се смята, че е базирана

...
Банда за киберпрестъпления, за която се смята, че е базирана
Коментари Харесай

Киберпрестъпници с ултиматум към жертвите на мащабна хакерска атака

Банда за киберпрестъпления, за която се счита, че е основана в Русия, сложи ултиматум на жертвите на хакерска офанзива, която визира организации по целия свят, заяви Би Би Си, която също е пострадала от офанзивата.

Смята се, че са хакнати данните за заплатите на повече от 100 000 чиновници на Би Би Си, British Airways, веригата Boots и някои други институции, организации и бизнеси.

Групата Clop e разгласила уведомление в по този начин наречената " тъмна мрежа ", предупреждавайки засегнатите от хакването да им изпратят имейл преди 14 юни или откраднатите данни ще бъдат оповестени.

Работодателите са призовани да не заплащат, в случай че хакерите изискат откуп.

Би Би Си заяви, че нарушителите са намерили метод да обхванат в част от известния бизнес програмен продукт, наименуван MOVEit, и по-късно са съумели да употребяват този достъп, с цел да влязат в базите данни евентуално на стотици други компании. Анализатори от Microsoft обявиха по-рано, че считат, че Clop е причинителят въз основа на техниките, употребявани при хакерската офанзива. Отчита се, че се употребява необикновена тактичност, защото нормално настояванията за откуп се изпращат по имейл до организациите на жертвите от хакерите, само че тук те упорстват жертвите да се свържат с тях. Това може да се дължи на обстоятелството, че самата група Clop не може да се оправи с мащаба на хакването, което към момента се обработва по целия свят, разясняват специалистите.
По обявата работи: Георги Николов БНР подкасти: Следващият ден На всяка цена Неразказани истории
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР