Бананите са плодовете на дървоподобно растение, което се отглежда основно

...
Бананите са плодовете на дървоподобно растение, което се отглежда основно
Коментари Харесай

Свръхбанани ще борят глада в Африка

Бананите са плодовете на дървоподобно растение, което се отглежда главно в тропическите области, само че може да вирее в над 100 страни. Бананите целогодишно участват на пазара и вземат участие в най-различни обичани наши десерти.

Освен вкусни бананите са и потребни, защото съдържат фибри, витамина А, витамин В6, манган, фолиева киселина и други Това обаче очевидно не е задоволително на експертите, защото австралийски учени създават генномодифициран тип супер банани, които ще имат нараснало наличие на витамин А, осведоми Агенция Франс Прес.

Според експертите новият тип банани може да усъвършенства живота на милиона хора, населяващи Африка. Те дават обещание, че свръхбананите доста скоро ще бъдат тествани за консумация в Съединени американски щати, като инспекцията на плодовете щяла да продължи месец и половина.

Новият тип банани ще се разделя на няколко сорта. Едни ще са богати на алфа и бетакаротини, а други - на витамин А. ГМО бананите най-вероятно ще стартират да се отглеждат по-мащабно в Уганда от 2020 година.

 Пържени банани

Необичайното начинание е по концепция на учени от Технологичния университет в Куинс, Австралия и се реализира с поддръжката на фондация Бил и Мелинда Гейтс, която се бори с глада, както и с вирусно и полово излъчените болести в Африка. Благодарение на новите свръхбанани локалните поданици ще могат да подготвят още по-засищащи и потребни ястия, богати на желязо и витамин А.

ГМО бананите не се разграничават от естествените банани на пръв взор. Единствената им разлика е, че от вътрешната страна те са по-оранжеви. Новият плод към този момент е утвърден за комерсиално произвеждане в Уганда. Има изгледи същата технология на развъждане да се приложи и в страни като Кения, Конго, Руанда и Танзания.

 Африка

Недостигът на витамин А води до закъснение на растежа, вроговяване на кожата, намаление на функционалностите на разнообразни жлези и неустойчивост към инфекции. Една от сериозните прояви на неналичието на витамин А е " кокошата слепота ", изразяваща се в загуба на остротата на зрението, изключително в здрач и мрачевина.

Но неналичието на този витамин може да докара даже до съдбовни последствия. Близо 650 000 деца умират всяка година поради дефицит на витамин А.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР