Бамята е една от най-старите култивирани зеленчуци на земята. Бамята

...
Бамята е една от най-старите култивирани зеленчуци на земята. Бамята
Коментари Харесай

Бамя

Бамята е една от най-старите култивирани зеленчуци на земята. Бамята е растение, което произлиза от Африка. Пренесена е в Съединени американски щати от африканските плебеи преди към 3 века и бързо добива известност. Според хронистите, султаните в античните арабски страни били луди по бамя.

Бамята е член на семейство Слезови и е тясно обвързвана с хибискус и памуковите растенията. Образува огромни жълти цветове.

Бамя може да се откри от май до октомври и несъмнено е разполагаем през цялата година в Африка. Тя се предлага замразена, консервирана и маринована. Древното обитаеми на Етиопия и Судан почнали да култивират бамя още в далечния ІІ век преди Новата епоха. Бамята е позната в целия свят, което по никакъв начин не трябва да ни учудва, тъй като е култивирана преди 3000 години. За най-големи производители на бамя се смятат Пакистан, Нигерия и Индия.

Състав на бамя

 Бамя

Бамята е зарзават, доста богат на витамини от В групата, витамин С, Е и К. От минералния състав, най-високо е наличието на калий, магнезий, фосфор, калций и желязо.

100 г бамя съдържа 2 г белтъци, 90.17 г вода, 0.1 г мазнини, 3.2 г фибри, 3.8 г въглехидрати, 21 мг витамин С. Подходяща е за хора, които съблюдават диетични режими, тъй като съдържа единствено 25 калории в 100 г артикул.

Избор и предпазване на бамя

Стръкчетата бамя порастват върху шубраци и наподобяват на зелени чушки огромни колкото пръст. Бамята се събира, когато не е узряла изцяло. Изключително значимо е прясната бамя да се бере млада, защото в случай че се остави да престои повече от осем дни след съзряването й става негодна за готвене. У нас бамята узрява в средата на юли и е подготвена за храна. В някои краища на България се сушат нанизи от бамя за през зимата, сходно на алените чушки. Най-разпространеният вид бамя в България е Цариградската бамя.

При закупуването на прясна бамя би трябвало да се следи чушките да са млади, без никакви следи от пострадвания. Те също би трябвало да бъдат нежни, само че не и меки. Не би трябвало да се купува бамя, която е дълга повече от 4 инча, тъй като това е знак, че е към този момент остаряла. Плодовете на бамя са тънки, дълги и заострени.

Бамята е належащо да се подготви допустимо най-скоро след закупуването й. Възможно е също да се съхранява в ледник, само че би трябвало да се сложи в хартиена торба, амбалажна хартия или абсорбираща хартиена забрадка. Не е целесъобразно да се съхранява в затворена найлонова торба или резервоар. Прясната бамя е допустимо да се запази свежа в продължение на не повече от 3 дни в ледник.

Кулинарна приложимост на бамя

Младите шушулки на бамята са покрити с тъничък мъх, който би трябвало да се отстрани преди готвенето и. За да се отстранят власинките на бамята, преди готвене бамята се измива и се разтрива със сол и оцет след което се изплаква. Почистете я, като отрежете дръжката и връхчето й. Бамята намира необятно приложение при изработката на ястия, вкусна зимнина и туршии.

 Бамя

Бамята е пихтиесто растение, което съдържа хлъзгава, лепкава субстанция при рязане. Това вещество придава на бамята свойство на компактност. Ето за какво тя е толкоз постоянно използвана за подготвяне на супи и яхнии.

Бамята може да се употребява сурова, маринована или сготвена по друг метод. Много хора избират да я употребяват пържена или панирана, защото това понижава нейната лепкавост. Бамята може да се употребява в салати. Лекия и усет сполучливо се съчетава с другите типове месо, ориз и други зеленчуци. Зрелите плодове на бамята не стават за кулинарна обработка, само че в някои страни употребяват семената като сурогат на кафето.

Някои хора не харесват слузта, която бамята пуска по време на готвене, само че точно тя сгъстява ястието. Ако въпреки всичко, изобщо не желаете да има сходна слуз, накиснете бамята авансово в изстуден сок от лимон за към 2 часа. Друг вид за унищожаване на слузта е просто да я бланширате за 5 минути във вода и оцет.

Бамята е доста публикувана в арабската, азиатската и африканската кухня. В Бразилия я назовават киабу, в Куба е позната като кимбомбо, а в Мексиканския залив на Съединени американски щати зимата постоянно похапват гъмбо - гъста пикантна яхния.

Здравословни изгоди от бамята

Бамята е потребна при лекуването на възпалителни болести на стомаха и червата заради многото слизести субстанции в състава и. Тя намира необятна приложимост в диетите за намаляване и при болести на обмяната на веществата, форсира метаболизма.

Полезна е и при заболели с проблеми в сърдечно-съдовата система, бъбреците и при хипертонична болест. Бамята е доста елементарно смилаем зарзават, което я прави идеална за хора с болен корем. Съдържащия се в нея провитамин А обезпечава здрави кости и зъби, остро зрение.

Интересен факт е, че от шушулките на бамята е получен растителен дестилат, който се употребява като сурогат на необятно публикувания ботокс. Този дестилат понижава свиването на мускулите и им работи отпускащо. Също по този начин обезврежда нездравословните субстанции за клетките и свободните радикали. Предпазва от преждевременното стареене. Бамята е потвърдено потребна храна за заболели от чернодробни и бъбречни болести.

Бамята се радва на огромна респект при хората, спазващи диети, тъй като освен форсира метаболизма, само че е доста нискокалорична.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР