Балтийските страни и Финландия многократно се хвалеха, че могат да

...
Балтийските страни и Финландия многократно се хвалеха, че могат да
Коментари Харесай

Отказът от руски газ скара балтийските държави

Балтийските страни и Финландия неведнъж се хвалеха, че могат да си обезпечат газ без Русия. Например финландците и естонците взеха решение да придобият общ терминал за полутечен природен газ и даже да споделят газ със съседите си. Но внезапно този проект се изправи огромни проблеми, а също така се оказа, че всички тези страни въпреки всичко ще употребяват съветски газ.

Както знаете, неотдавна “Газпром” спря доставките на газ за Финландия, която отхвърли да заплати в рубли. След това страната стартира да минава към други източници на импорт на горива. И по този начин, още на 21 май на терминала във финландското пристанище Пори беше посрещнат танкерът “Корал Енергис”, който достави към 6 милиона кубически метра ВПГ. И целият този газ идваше от същата Русия, от завода “Криогаз”, благосъстоятелност на “Новатек” в Ленинградска област! Руският ВПГ се доставя и до различен финландски терминал - “Манга ВПГ” на остров Рейтя. Така че отводът от услугите на “Газпром” не значи отменяне на съветския газ като цяло.

Търсене на опция

Освен съветския полутечен природен газ, Финландия има и различен източник на доставки - и, колкото и да е необичайно, това са балтийските страни, които също отхвърлиха да сътрудничат с “Газпром”. Страната е обвързвана с този район посредством тръбопровода “Балтик Конектор”, а дневните доставки варират от 2,3 до 3 милиона кубически метра дневно.

Финландците купуват синьо гориво от ресурси, ситуирани в подземното газово вместилище в латвийския Инчукалнс (близо до Рига). След като стартира специфичната интервенция на Русия в Украйна и надлежно връзките на Русия със западната общественост се провалиха, хитрите латвийци, до момента в който към момента беше допустимо, започнаха небрежно да запълват складовете си. Те пълниха освен съветски газ, само че го получаваха и от други източници - да вземем за пример от терминала за ВПГ в литовската Клайпеда. И в този момент търгуват със съседите си.

Обемите, които Финландия получава от латвийците, почти подхождат на тези, които са отивали в страната от Русия. Така Финландия продължи да получава съветски газ и по този маршрут. Факт е, че заради ремонтни действия в Беларус доставките на газ за Калининград краткотрайно бяха трансферирани по маршрута Латвия-Литва и се употребяват суап транзакции. Руският газ остава в Латвия, до момента в който Литва изпраща регазифициран американски ВПГ в ексклава, който идва на терминала в Клайпеда.

Засега новата настройка на доставките дава отговор на потребностите на Финландия. Не е ясно обаче какво ще се случи в близко бъдеще. Запасите на единственото оборудване за предпазване в Балтийските страни възлизат на 811 милиона кубически метра (Инчукалнс може да вземе общо два милиарда). До 1 ноември желаят да го изпълнят до 1,6 милиарда Експертите, които реалистично правят оценка обстановката, считат, че в най-хубавия случай ще бъде допустимо да се доближат размери от 1,2-1,3 милиарда куб.м.

Разбира се, и Финландия, и балтийските страни не бяха огромни потребители на съветски газ даже в най-хубавите времена. Въпреки това даже в този момент може да им бъде извънредно мъчно. Още през април Литва отхвърли да внася газ от Русия. И в края на този месец “Газпром” спря доставките за Полша, която не искаше да заплаща за гориво в рубли. В резултат на това целият балтийски район има единствено един различен източник на газ - упоменатият терминал в Клайпеда (Полша, която неотдавна беше обвързвана с Литва посредством газопровода ГИПЛ, също го използва).

Има опасения, че няма да стигне за всички. И доста ще зависи от това дали Латвия и Естония ще възобновят вноса на съветски газ, откакто стопираха покупките заради високите договорни цени през април и нежеланието да заплащат в рубли.

Терминалът е незабавно нужен!

Много хора в Рига и Талин са извънредно обезпокоени. „ Мислейки за размера на природен газ, нужен за идващия отоплителен сезон, не можем да преглеждаме единствено потреблението, изисквано от Латвия. Необходимо е да се вземе поради потреблението на природен газ в целия район, т.е. и в Латвия, и в Литва, и в Естония, и във Финландия, и след отварянето на ГИПЛ - в Полша. В момента най-големият проблем не е неналичието на запаси, а неналичието на инфраструктура за потреблението на ВПГ. Съществуващата инфраструктура няма задоволителен потенциал, с цел да обезпечи района с нужното количество природен газ “, сподели през май Янис Калес, началник на отдела за търговия на едро в държавната “Латвийски газ”.

В тази обстановка управляващите на страните от района обмислят построяването на нови терминали за ВПГ. Естония и Финландия обявиха през април, че възнамеряват да пуснат в употреба общ терминал, който също може да доставя Латвия. „ Ако погледнем какъв брой газ се употребява във Финландия и Балтийските страни, това са някъде към 50-60 тераватчаса. Това е много. Терминалът в Клайпеда ще покрие към половината от това. Ако тук има още един терминал, тогава цялото това ползване ще бъде покрито “, сподели ръководителят на естонската компания “Естонски Газ” Маркус Каасик.

Меморандумът, подписан от Хелзинки и Талин, планува взаимният план за доставка на газ да бъде сбъднат не по-късно от края на 2022 година

Решено е да се отдаде чартърен плаващ терминал с потенциал за регазификация минимум 30 тераватчаса годишно. Избраният транспортен съд “Екземплар” е с потенциал от 151 000 кубични метра (съответстващи на почти 68 000 тона ВПГ). Корабът ще се трансформира в тип плаващ цех, който ще връща газ от течно в газообразно положение. ВПГ ще се доставя с елементарни газови танкери - един път на всеки два-три месеца. Десетгодишният наем на плаващия терминал ще коства почти 460 милиона евро. Страните ще си поделят цената на терминала съразмерно на количеството употребяван газ.

Естонските и финландските оператори на газови системи “Елеринг” и “Газгрид” са се договорили терминалът за ВПГ да бъде докаран в Естония до края на годината, където ще остане, до момента в който Финландия не е подготвена да го получи. „ Като бъде във Финландия, плаващият терминал ще може да обслужва както финландски, по този начин и естонски клиенти, като подсигурява сигурността на доставките за двете страни “, сподели в известие “Елеринг”.

И всичко това, несъмнено, е съпроводено от крясъци: по-бързо, по-бързо! „ Сега работим, с цел да минем без съветски газ тази зима. Ситуацията на европейския газов пазар става все по-непредвидима и може да се промени за броени дни “, сподели Таави Аас, началник на естонското министерство на стопанската система.

Орел, рак и щука

Естонската страна притегли към плана фирмите “Алексела” и “Инфортар”, на които беше подредено да построят пристан за плаващ терминал с цялата нужна инфраструктура в пристанището Палдиски. Незабавно обаче породиха компликации във връзка с юридическото лице, за което ще бъде публикуван терминалният лизинг. Ръководителят на естонската държавна газова компания “Елеринг” Таави Весскимяги съобщи, че договорът за наем ще бъде публикуван на “Алексела” - без присъединяване на финландската страна. Но Таави Аас незабавно го поправи: договарянията по този въпрос към момента не престават.

На собствен ред представителите на “Алексела” и “Инфортар” пожелаха да получат гаранции от страната, че в последна сметка тя ще купи издигнатото от тях. Но те се натъкнаха на отпор на Аас. „ Държавата не би трябвало да дава никакви гаранции за покупка или наемане на нещо. Това, което страната би трябвало да направи от своя страна, е да построи водопровод, който да свърже този пристан с нашата газова мрежа и да пусне газ в мрежата “, отсече министърът. Компаниите се оказаха доста недоволни - представители на частния бизнес показаха, че построяването на сходен софтуерен комплекс нормално лишава две години, тъй че частният бизнес чака поддръжка от страната.

В последна сметка договарящите се страни се скараха между тях. “Елеринг” се оплаква, че предприемачите желаят доста, а изискванията са несправедливи. Те прецизират, че “Алексела” им е предложила да извършат работата за 20 милиона евро, само че общата стойност ще бъде 40 милиона евро, защото изпълнителят възнамерява да остане притежател на пристанището и да вземе предплащане за наем от оператора.

„ Тези 40 милиона би трябвало да бъдат платени в границите на две години – в случай че “Елеринг” не подсигурява, че другата страна има преференциално право да употребява услугите на терминала, което ще ѝ разреши да обработва 95 милиона кубически метра годишно. Междувременно останалите участници на газовия пазар в Балтийските страни и Финландия ще би трябвало да се конкурират за оставащите мощности. Такива права не могат да бъдат делегирани на пазарен участник без разрешението на естонския антимонополен регулатор и Европейската комисия. В последна сметка потребителят ще заплати безпричинно висока цена “, оповестява “Елеринг”.

От своя страна ръководителят на борда на “Алексела”, Марти Хяел, сподели, че безрезултатните двумесечни договаряния в действителност демонстрират неналичието на същинско предпочитание на “Елеринг” да построи терминал. „ Разговорът беше за това дали сме подготвени, като влагаме съвсем 40 милиона евро, да се съобразим с опцията за загуби в размер на 15 до 30 милиона? В същото време проектът, препоръчан от “Елеринг”, на стойност съвсем 100 милиона евро, в действителност включва закупуване на транспортен съд за финландците с парите на естонските данъкоплатци. И не го стопира даже фактът, че лизингът за период от 10 години е два пъти по-скъп от първичната цена на построяването на кораб. И че притежателят на този транспортен съд ще получи извънредно огромна облага “, споделя Хяел.

Към края на май се разпространиха слуховете, че договарянията за детайлите по построяването на терминал в Палдиски са дефинитивно в застой.

Според някогашния министър на околната среда Тинис Мьолдер, срокът за довеждане докрай на строителството на софтуерния комплекс е трябвало да бъде отсрочен поради това. Дотук за един месец - до 1 декември. Според Мьолдер скорошната среща на шефа на “Елеринг” Таави Вескимяги с представители на Министерството на стопанската система, както и “Инфортар” и “Алексела” не вдъхва оптимизъм. „ Надеждата, че постигането на съглашение е доста близко, не се оправда. И през днешния ден наподобява, че страните са доста надалеч една от друга в детайлите “, сподели Мьолдер.

Той изясни същността на различията. Има безкрайни диспути за това кой е виновен за основаването на индустриална асоциация, дали ще работи посредством публични поръчки или ще се остави напълно на частния бранш, какви ценови изчисления се вършат от сътрудниците, какви разновидности са налични за разнообразни непредвидени обстановки, какви закони би трябвало да бъдат мина, с цел да обезпечи работата допустимо най-скоро и така нататък Мьолдер се оплаква, че не вижда желанието на страните за съдействие и ефикасни решения.

„ Ако това съглашение не бъде реализирано, ще бъде доста мъчно да се обезпечи на Естония задоволително количество полутечен природен газ даже до 1 декември “, предизвести някогашният министър, призовавайки за разискване на този проблем на съвещание на Министерския съвет в близко бъдеще. От Министерството на стопанската система обаче се пробваха да успокоят уплашената от тези думи обществеността, като споделиха, че всичко е наред, планът се развива по проект.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, тъй като има заплаха да ни блокират във Facebook поради позициите ни:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР