Българското военноморско наследство е една от гордостите на страната ни.

...
Българското военноморско наследство е една от гордостите на страната ни.
Коментари Харесай

Военноморски музей Варна – пазител на българското морско наследство

Българското военноморско завещание е една от гордостите на страната ни. Затова е извънредно значимо то да бъде съхранявано и представяно на идващите генерации. Точно такава е задачата на Военноморският музей в град Варна, на който екипът на Агенция БГНЕС гостува.


Отскоро във Военноморски музей град Варна има и ново, неповторимо по рода си ревю. За него, както и за другите забавни експонати описа пред камерата на БГНЕС шефът на музея, лекар Мариана Кръстева.

„ Военноморският музей има забележително дълга биография. Неговото начало е преди 140 години в град Русе. Първите си стъпки е направил на брега на река Дунав и следва историята на българския военноморски флот, защото е основан от офицери в Дунавската флотилия. Това става през далечната 1883 година “, стартира описа си лекар Кръстева. „ През 1923 година на 20 май тържествено е открит и осветлен Морският музей в град Варна, както тогава се назовава той. През тази година означаваме и 100 години от първата обществена експозиция. Названието Военноморски придобива през 1955 година, когато минава публично към военноморските сили и към министерството на защитата “, продължи тя.

В музеят могат да се видят 1200 експоната - над 90% от българското морско завещание. Той разполага и с богата библиотека. Музеят е притежател на медал „ Кирил и Методий “ I степен.

На 5 май е открита нова галерия, отдадена на Деня на храбростта и българската войска – Гергьовден. Изложбата показва хладното оръжие - саби, кортици и други атрибути от интервала на Освобождението – от 1878 до 1946 година. Могат да се видят и дипломатически и генералски саби, както и персонални саби на изявени морски офицери.


„ В сабите могат да се видят орнаменти и знаци, които са свързани с обособените исторически интервали. Могат да се прочетат и думите: „ С нами Бог “ или „ За царя и отечеството “, които са част от веруюто на българския офицер в този интервал “, сподели директорката на музея.


Изложбата продължава до 25 юли, тъй че всеки, който желае да я види, към момента може да го направи.

Един от най-уникалните експонати, които мога да се видят в музея, е корабът-музей „ Дръзки “ - единственият от своя клас непокътнат до наши дни транспортен съд. Той е издигнат при започване на 20 век.

„ Никъде не е непокътнат пример от този вид кораби и той е нашата горделивост. Той е знак на сполучливото присъединяване на флота в Балканската война “, съобщи Мариана Кръстева.


Посетителите на музея могат да видят и рядка сбирка от носови корабни фигури.

„ Няма различен музей в България, който да демонстрира неповторимият признак от ветроходната ера – носовите фигури – те са четири и са от разнообразни интервали “, описа Кръстева. „ Една от най-интересните е тази на яхта „ Александър I “, която отразява част от патоса на българското княжество под ръководството на Александър I Батенберг – лъвът, трикольорът, цветовете на монархията.

Има и забавна мистична галерия „ Морско дъно “. Там може да бъде забелязан костюм на водолаз в цялостен растеж, остатъци от същински кораби, керамика, котва...

А нещото, невиждано за българските музеи, са цифровата карта и холограмните изображения на останките от 4 кораба, открити на морското дъно.

„ Дигиталната карта, както и холограмните изображения, са предоставени вследствие на партньорство с Българската асоциация за технологии, дружно с Института по океанология и с Центъра по подводна археология. Това е съвременен взор към метода, по който може да се възприема и да се доближава до всичко, което морето може да опише – растителният, животинският свят, археологически обекти “, срещна с най-новите придобивки на музея неговата директорка.

Съществуването на Военноморски музей Варна е скъпо за страната ни освен поради значимостта на експонатите, само че и заради погледът му върху най-важните исторически и политически събития в България. Както споделя шеф Кръстева, тук човек може да види под различен ъгъл присъединяване на България във войните или икономическите резултати в разгръщането на морското стопанство. В музея може да се усети също и духа на маринистиката, като в него могат да се видят произведения на известният художник Александър Мутафов.

„ Идването в музея обогатява всеки клиент, тъй като сменя гледната точка към околния свят и към морето като място единствено за прелестно превозване на времето “, сподели с усмивка Мариана Кръстева.

„ Може да наподобява просто като работа, само че за нас е наслаждение, когато идват хора и се интересуват, желаят да прочетат повече, желаят да употребяват фондовете, с цел да издирят своите родственици и близки, знаейки неясно къде са служили и по кое време са били във флота. С наша помощ те намират следите на предишното. А нашата задача е една – да представим българското морско завещание на България “, показа трогателно пред БГНЕС директорката на Военноморски музей Варна Мариана Кръстева. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР