Българското председателство ще се стреми към гладко протичане на преговорите

...
Българското председателство ще се стреми към гладко протичане на преговорите
Коментари Харесай

Горанов: Българското председателство ще се стреми към гладко протичане на преговорите за бюджета на ЕС

Българското председателство ще се стреми към безпрепятствено протичане на договарянията за бюджета на Европейски Съюз, сподели Владислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април... към профила, министър на финансите при откриването на неофициалната конференция на високо равнище, отдадена на бъдещата Многогодишна финансова рамка (МФР). Срещата е част от събитията на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Една от задачите на днешната конференция е детайлизирането на полемиката по идната многогодишна финансова рамка /МФР/ и да подпомогнем Европейската комисия за предлагането си за МФР през 2020 година. Свидетели сме на съществени провокации пред Европейска комисия. Заради това тематиката за финансовата рамка е главен приоритет освен на българското председателство, уточни Горанов.

Ролята на бюджета на Европейски Съюз е релативно лимитирана, защото размерът му е към един % от Брутния вътрешен артикул на страните от Европейски Съюз. Предоставянето на публичните богатства и услуги се прави от националните страни, само че в бюджета на Европейски Съюз би трябвало да се търси добавената стойност, уточни Горанов. Важно е финансирането на научно-изследователската и развойна активност, на политиките по защита и миграция да става и посредством европейския бюджет.



Необходимо е да се подсигурява, че и по-бедните региони също могат да получат минимални стандарти от равнищата на обществени услуги, добави финансовият министър. Европейски Съюз е в стопански напредък с подобряващи се условия на пазара на труда и на финансиране и считам, че с умерена и градивна политическа упоритост ще се оправим с тези провокации и да подсигуряваме общата финансова непоклатимост и реализиране на дълготраен напредък на стопанската система, заетостта и приходите, сподели финансовият министър.

Ключът към сполучливото осъществяване на МФР е плодотворната връзка измежду всички нас, в Съвета в Европейска комисия и в Европейският парламент, сподели Горанов.

Българското държавно управление счита, че е доста значимо преди да се съсредоточим върху размера на бюджета първо да определим целите и политиките, които желаеме да финансираме. Това сподели вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна... към профила при разкриване на конференцията.



На срещата ще се опитаме да насочим Европейска комисия за това какво мислят страните - членки по този значим въпрос. Всеки път, когато приготвяме МФР, си мислим, че е мъчно, само че в този момент, след Брекзит, новите цели и наближаващите европейски избори през 2019 година, провокациите са още по-големи. Затова би трябвало да действаме мъдро, без страсти и осъзнавайки огромната отговорност, която носим, сподели Захариева.

Важно е да се обезпечи баланс сред новите политики, сигурност, миграция и нововъведения и обичайните, които към този момент са съдействали Европейски Съюз да е това, което е, добави тя. Това съчетаване е допустимо, като се търси по-голяма успеваемост и еластичност, уточни тя. Гражданите на Европейски Съюз желаят от нас да осигурим сигурност за живота и здравето им, границите на Съюза и работните им места. Важно за бъдещето им е финансирането на кохезионната и общата селскостопанска политика, съобщи още вицепремиерът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР