Българското национално малцинство е мост за сътрудничество между България и

...
Българското национално малцинство е мост за сътрудничество между България и
Коментари Харесай

Мостът, който свързва Сърбия и България

Българското национално малцинство е мост за съдействие сред България и Сърбия.

Това съобщи пред публицисти през днешния ден ръководителят на сръбския парламент Мая Гойкович, която е на посещаване у нас. Днес тя организира среща с ръководителя на Народно събрание Цвета Караянчева, съобщи кореспондент на Novini.bg.

„ Като представители на двата народа мога да кажа, че нашите взаимоотношения вървят в доста добра посока “, изясни тя.

Гойкович изрече удовлетворение от съдействието сред двата Народното събрание, което върви в доста добра посока.

„ През последните 3 години това е трето посещаване, което има сред двата Народното събрание. Сътрудничеството сред двата Народното събрание е доста положително “, изясни ръководителят на сръбския парламент.

Тя посочи, че Сърбия е доста признателна на България, тъй като по времето на председателството е обърнала внимание на Западните Балкани.

„ По време на всичките визити сред двете страни всякога се наблягаше изключителното значение за Европейски Съюз за двете страни. Целта на Сърбия е пълноправно участие в Европейския съюз в бъдеще. За Сърбия е значимо да почерпи опит и да не прави грешките, които е правила България по време на кандидатстването си в Европейски Съюз “, счита още Мая Гойкович.

Размяната на опит сред двата Народното събрание е доста значима, от изключително значение е по какъв начин живее българското национално малцинство в Сърбия.

„ В Сърбия бяха признати доста закони и разпореждания. Новата образователна година започнахме със приключените и преведени учебници за българското малцинство и ще продължим в този смисъл съдействието “, изясни още тя.

Междувременно Караянчева изясни, че България и Сърбия имат доста положителни взаимоотношения и те се развиват в доста динамична посока.

Тя уточни, че със сръбската ѝ сътрудник са разговаряли по доста тематики. По време на диалозите тя е изразила своята наслада, че Сърбия е отворила 2 преговорни глави с Европейски Съюз по време на българското председателство.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР