Българското Министерство на отбраната смята да изпрати до седем държави

...
Българското Министерство на отбраната смята да изпрати до седем държави
Коментари Харесай

България ще поиска оферти за изтребители от седем държави

Българското Министерство на защитата счита да изпрати до седем страни запитване/ искане за даване на предложения за доставка на 16 нови или втора употреба осъвременени изтребители на стойност 1.8 милиарда лева Това излиза наяве от оповестен в сряда от ведомството обновен план за капиталов разход за придобиване на нов вид военен аероплан, който бе утвърден от Народното събрание на 8 юни 2018 година

Обявени бяха и проектите до края на 2018 година да се разгласи процедура за доставка на три батальонни бойни групи за потребностите на Сухопътните войски с обща стойност 1.464 милиарда лева, оповестява Mediapool.
Военното министерство счита да изпрати питане за оферта до Съединени американски щати, Португалия, Израел, Германия, Франция, Италия и Швеция.
Искането до Съединени американски щати е за предложения за изцяло нови F-16 блок 60 (или 70) или F/A–18E/F Super Hornet на компанията " Боинг ", а за използвани бойни самолети ползата е към F-16, осъвременени до разновидността OFP М6 (или подобен с еквивалентни способности), или F/A–18E/F Super Hornet или F/A–18C/D Hornet, осъвременен до вид със качества, еквивалентни на тези на Super Hornet.
Оферта за чисто нови самолети ще се желае и от Франция за " Рафал " (Dassault Rafale), какъвто президентът Румен Радев пилотира по време на визитата си във Франция и предложи на кабинета да обмисли опцията за такава доставка. От шведската " Сааб " се чака предложение както за нови Gripen C/D, по този начин и за използвани Gripen C/D, осъвременени до настоящата настройка в страните-членки на НАТО (Унгария и Чехия).
Предложение за нови " Юрофайтър " (Eurofighter Tranche 3) ще се търси от Германия.
От Португалия се чакат предложения с логистичен пакет и въоръжение от Съединени американски щати за втора употреба F16 MLU OFP М6 (Third Party Transfer).
Запитването до Израел е за използвани F-16 C/D (Third Party Transfer), осъвременени до разновидността OFP М6 (или подобен с еквивалентни способности). Включването на Израел като снабдител бе препоръчано от военния министър Красимир Каракачанов и се счита за любимец.
Също употребявани " Юрофайтър " (Eurofighter Tranche 1) се търсят от Италия.
В прекратената през 2017 година предходна процедура за доставка на изтребители за подмяна на сегашните съветски МИГ-29 за победител бе оповестена шведската " Сааб " с машини " Грипен ". Конкуренти ѝ бяха класираната на второ място офертата на Португалия за използвани американски изтребители Ф-16. Третата оферта бе на Италия, която оферираше също използвани " Юрофайтър ".
МО показва, че според от крайния избор на вида аероплан (респективно страната доставчик), са три комбинации от контракти за реализацията на плана. Първата е контракт единствено с една страна за доставка на самолетите, класифицираното съоръжение, средствата за наземно обслужване, въоръжението, средствата за образование и образованието. Втората – контракти с една страна за доставката на самолетите и образованието и с друга - за доставка на класифицираното съоръжение, средствата за наземно обслужване, средствата за образование и въоръжението. А последният вид планува доставките за класифицираното съоръжение и въоръжение да се правят от няколко страни.
Без значение каква композиция от контракти ще се употребява за реализацията на първия стадий на плана, общата стойност на всички контракти – за доставка на самолетите, класифицираното съоръжение, средствата за наземно обслужване, средствата за образование и образованието, както и въоръжението, няма да надвишава заложената финансова рамка от 1.8 милиарда лева с Данък добавена стойност, показва се в плана.
Планира се доставките на изтребители да се извършат по равно в два стадия и в шест поредни години, стартирайки не по-рано от 12 месеца от подписване на контракта с определения снабдител. Допуска се обаче и опцията в първия стадий да се придобият повече машини. Обосновката е, че придобиването на в допълнение количество самолети от същия вид и в същата настройка след 6 -7 години ще е съпроводено със обилни компликации и опасности, следва да се употребява опцията, при положение, че цената на самолетите и оборудването го разрешава, за закупуване на по-голям брой самолети през първия стадий в границите на авансово избраната финансова рамка за този стадий.
След доставката на самолетите ще се извърши и снемане от въоръжение на МиГ-29. За реализацията на втория стадий се планува да се изготви нов план за капиталов разход.
Предполагаемите годишни разноски за интегрирана логистична поддръжка се чака да бъдат от порядъка на 30 - 40 млн. лв., при общ годишен нальот 1500 часа. Тези разноски ще бъдат обезпечавани след третата година от бюджета на Министерството на защитата и не са част от сегашния план за капиталов разход, отбелязва ведомството.
Проектът за батальонни бойни групи също ще се осъществя на два стадия. В първия ще се придобият 150 броя бойна и специфична техника за три такива групи. Това би трябвало да станте за осем години. Планира се покупка на не по-малко от 90 броя бойни бронирани машини за механизирано поделение и не по-малко от 60 броя специфични (осигуряващи и обслужващи) бронирани машини. Ще се придобие и система за образование (тренажори, симулатори, документи и др.), автоматизирана система за ръководство на огъня на самоходна минохвъргачна батарея (АСУОСМБ) за 3 бойни групи и информационна и осведомителна система за тях. За това са нужни 1.224 милиарда лева, сочат прогнозите,съставени на база получени отговори от евентуални снабдители.
Пълното окомплектоване на групите със системи и в допълнение ще отнеме още 5 години и ще коства 240 млн. лева
Плановете на военното министерство са до края на годината да се разгласи социална поръчка за тази бойна сухопътна техника, само че ведомството си оставя малка врата при съществуване на съображение ще бъдат приложени изключенията на Закона за публичните поръчки.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР