Българското дружество за защита на птиците оцени състоянието на 78

...
Българското дружество за защита на птиците оцени състоянието на 78
Коментари Харесай

Птиците в земеделските земи намаляват

Българското сдружение за отбрана на птиците оцени положението на 78 широкоразпространени типове птици за интервала 2005-2023 година. От тях 26% са с намаляващи популации, 23% – с възходящи, а тези със постоянна категорията на наклонността са 22%. Останалите 29% от типовете са с неопределена наклонност.

От всички оценени видове птиците в земеделските земи понижават с най-значими темпове. През 2023 година са достигнали до -42% от 2005 година до момента, като тази година се следи спад с спомагателни 5% по отношение на миналата. Причините за спада в птичите популации се дължи на продължаващата интензификация на земеделието, като разораване на затревени площи, унищожаване на шубраци, интензивното прилагане на пестициди и хербициди.

Сред най-значимо намаляващите видове са пъдпъдъкът (-77%), черноглавата овесарка (-76%), сивата овесарка (-67%), елементарната кукувица (-60%), полската чучулига (-52%) и домашното врабче (-52%), заяви БНР.

Сред типовете с нарастваща тенденция са фазанът (192 %), гривякът (475 %) и огромното белогушо коприварче (204 %). Със стабилна категория на тенденция са славеят, сойката, свраката, косът и елементарната чинка.

Оценката се базира на 279 места за мониторинг. Те обгръщат цялата страна и са посетени от стотици доброволци в интервала на изследването.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР