Българското дружество за връзки с обществеността (БДВО) напомни за основните

...
Българското дружество за връзки с обществеността (БДВО) напомни за основните
Коментари Харесай

Дружеството за връзки с обществеността се разграничи от пиара на „Продължаваме промяната“

Българското сдружение за връзки с обществеността (БДВО) подсети за главните правила в специалността на информационните експерти в свое мнение, оповестено след присъединяване на пиара на „ Продължаваме промяната “, Александър Бойчев, в утринния блок на Nova. Организацията се разграничи от държанието му.

По-рано през днешния ден Бойчев подвигна скандал и упрекна водещите Виктор Николаев и Мирослава Иванова в разпространяване на подправени вести и задаване на въпроси на депутати от Политическа партия, които „ не са в техните пълномощия “, откакто се включи в ефир, с цел да опровергае изказване, че ръководителят на Народното събрание Никола Минчев се е заразил с COVID-19 от своя сътрудник Александър Гюров, както и да разясни по кое време е направена тестът на Минчев за ковид, чийто резултат се оказа позитивен след извършения по-рано през седмицата Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС), на който участваха президентът, министър председателят, министри и представители на парламентарни групи.

„ Това, което вие вършиме, е безусловно недопустимо… Вие задавахте въпроси на депутати от „ Продължаваме промяната “, които не са в компетенцията на депутатите… Разпространявате подправени вести на други политически партии “, скастри ядосано Бойчев двамата водещи в стремително, изключително включване. Повод за намесата му стана присъединяване на депутата Татяна Султанова от „ Продължаваме промяната “, която сподели, че тестът на  Минчев е изработен преди съвещанието на КСНС, а секунди по-късно изясни, че не може да каже по кое време е взета тестът. Бойчев се включи към час след нейното изявление и посочи, че тестът е взета след КСНС.

От БДВО разясниха, че уважаването на свободата на словото и независимостта на медиите е „ основополагащ за специалността ни принцип, който е залегнал и в Софийската харта за етични връзки, подписана от всички информационни организации в страната “. Препоръчаха и информационните експерти в страната да се срещнат със наличието на документа. Казаха също, че при осъществяване на отговорностите си като пиар „ сътрудниците следва да работят за одобряване на професионални и етични стандарти, положителните практики в специалността и възстановяване на обществената среда “.

„ Днес пиарът има основна, стратегическа и управническа функционалност във всяка организация и в обществото. Това го прави занимание, което изисква мултидисциплинарни умения и познания, които се развиват и надграждат в годините на професионален опит. PR специалността не е нито лесна, нито елементарно заменима и това става все по-видимо в света на ускорената връзка “, споделиха в мнението си от организацията, сплотяваща пиар експертите у нас.

Те поздравиха водещите „ за професионализма, който демонстрираха, и стандартите, които отстояват “.

Освен БДВО, Съветът за електронни медии също излезе с позиция по тематиката. Оттам показаха отвращение „ от следващия опит за посягане върху свободата на медиите в осъществяване на публичната им задача “. Съвет за електронни медии прикани политиците и обществениците да положат старания в спазването на нормите в общественото говорени и държание във връзка с публицистите в народен ефир.

„ Всеки опит за проява на назадничавост и възпрепятстване на медиите в търсенето на истината не способства за упованията на обществото да се съблюдават демократичните правила на независимост на словото “, оповестиха от регулатора.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР