Българското административно правосъдие изживява своя златен век. Това заяви председателят

...
Българското административно правосъдие изживява своя златен век. Това заяви председателят
Коментари Харесай

Георги Чолаков: Административните съдилища решиха 500 000 дела

Българското административно правораздаване изживява своя златен век. Това съобщи ръководителят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков по време на конференция „ Административното правораздаване – история, настояще и бъдеще “, която събра десетки административни съдии и представители на правната просвета и беше почетена персонално от президента Румен Радев.

Повод за нея е 110-ата годишнина от основаването на Върховен административен съд и 15-те първи години на административните съдилища. „ Административното правораздаване е минало години на съзидание, компликации, напредък и развиване, написа news.lex.bg.

Сега за следващ път то е преди всичко по експедитивност и успеваемост в Европейски Съюз пред страни с голям опит и административен потенциал. И можем да кажем, че административното правораздаване изживява своя златен век в наши дни “, сподели Георги Чолаков.

Съдия №1 във Върховен административен съд акцентира, че въпреки и основани единствено преди 15 години, административните съдилища са придали приключен образ на единната система на административното правосъдие и към този момент са разгледали над 500 000 каузи.

„ Административното правораздаване е призвано да бъде покрай хората, да отделя самоцелното чиновничество от регулацията, да поправя административния произвол, да постанова положителните административни практики “, сподели Чолаков. „ Наричат Върховен административен съд дребният Конституционен съд, само че когато става дума за правда, дребни няма “, акцентира шефът на Върховния административен съд.

Държавният глава Румен Радев пък изрече благодарност към административните съдии за професионализма и напъните. „ Административните съдилища са освен бранител на правата на жителите и на юридическите лица, те са и поръчител за развиването на добра администрация.

А развиването на административното правораздаване значи развиване на държавността “, акцентира Радев. И подсети, че все по-голям фактор за вложителите са качествените институции.

Към българските административни съдии се обърна и председателката на Асоциацията на европейските административни съдии (AEAJ) Едит Целер. Тя дефинира България като пионер в обособяването на системата на административното правосъдие в Източна Европа и даже спрямо родната си Австрия.

По време на конференцията отчети изнесоха представители на водещите юридически факултети в страната проф. Даниел Вълчев, проф. Дарина Зиновиева, проф. Цветан Сивков, проф. Валери Димитров и проф. Райна Николова, както съдиите Донка Чакърова (съдия във ВАС) и Елена Янакиева (председател на Административен съд – Варна).

На челната фотография: Георги Чолаков връчи почетния знак на Върховен административен съд на президента Румен Радев
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР