Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и ловно-рибарско дружество

...
Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и ловно-рибарско дружество
Коментари Харесай

Възстановяват популацията на лопатар в района на Сакар

Българско сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) и ловно-рибарско сдружение " Сокол “ – град Харманли започнаха взаимна работа по възобновяване на популацията на елена лопатар в региона на Сакар. Първите 26 животни бяха разселени през първата седмица на месец ноември. Предстои разселването на още най-малко 30 елена, чието придвижване ще бъде проследявано с предаватели и фотокапани. Елените се дават от Българско дружество за защита на птиците, а грижата за тях в първите месеци след освобождението им ще поемат ловците от Харманли.

Възстановяването на популациите на елените е част от цялостните усилилия на Българско дружество за защита на птиците в партньорство с ловните организации, Югоизточното горско дружество и Фондация " По-диви Родопи “ за възобновяване на естествените екосистеми в региона на Зеления пояс от Източните Родопи до Сакар и Странджа.

Чрез изпасването на растителността елените играят основна роля за поддържането на откритите местообитания, което е от голямо значение за опазването на биологичното многообразие. Елените са и значима част от хранителната верига. Те са храна за хищниците, а с останките от телата им се хранят лешояди, орли и гарвани. Районът, в който са разселени елените, се посещава постоянно от черните лешояди, освободени в границите на стратегиите за реинтродукция в Източните Родопи и Стара планина.

Дейностите по възобновяване на елените в Сакар се реализира с финансовата поддръжка на Европейския фонд за връщане на дивите животни (European Wildlife Comeback Fund) и Програмата за застрашените ландшафти.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР