Българско бяло саламурено сирене в Белгия е по-евтино, отколкото у

...
Българско бяло саламурено сирене в Белгия е по-евтино, отколкото у
Коментари Харесай

Министър разкри причината за инфлацията, повишаването на доходите било прекалено

Българско бяло саламурено сирене в Белгия е по-евтино, в сравнение с у нас, разкри Никола Стоянов

Освен войната и енергийната рецесия, повишението на приходите също е спомогнало за високите равнища на инфлацията у нас през миналата година. Това съобщи в студиото на „ Здравей, България ” по Нова телевизия министърът на стопанската система Никола Стоянов.

„ Моментът е доста тъничък. Разбира се, че приходите в такава би трябвало да се подвигат. Въпросът е с какъв брой, какъв брой бързо, по какъв начин е по отношение на останалите ограничения, които са за компенсиране на високите цени. Смятам, че предходната година беше прекомерно е не се случиха нещата както би трябвало. Това докара до по-високата инфлация в България по отношение на Европейския съюз ”, добави Стоянов.

Той разяснява и инспекциите, които страната прави по повод цените на питателните артикули у нас. „ Масово определяне с по 80-90% надценка ”, съобщи отрасловият министър. Служебният кабинет работи върху концепцията в случай че търговец желае да постави надценка по-висока от 25% върху дадена стока, да осведоми Комисията за отбрана на потребителите. Процентът към момента се разисква, посочи министър Стоянов. Това би лимитирало нелоялните търговски практики, счита той. По думите на икономическия министър обаче държавното управление не е във война с веригите и не ги сочи с пръст.

Относно дебата дали би трябвало Данък добавена стойност за храните да бъде понижен, Стоянов не скри, че е песимистичен за въвеждането на мярката. По думите му това едва ли ще понижи цените на питателните артикули. Той обаче разкри скандални образци с идентични артикули у нас и в чужбина. Един от тях е на масло – една и съща марка, в еднакъв магазин – в България и в Германия. Там цената на продукта била с 40% по-ниска от нашата, акцентира министърът. 

Яйцата в Австрия са единствените в Европа, които са по-скъпи от българските. Масово в други страни били с по 10-20% по-евтини от нашите. Имало даже случай, при който българско бяло саламурено сирене в Белгия е по-евтино, в сравнение с у нас.

Министърът на стопанската система показа упоритостта на ведомството актовете за нелоялни търговски практики да стане както в Европа. Там глобите за сходно нарушаване може да стигнат до 4% от оборота на търговеца. У нас актът не е привързан с оборота и може да е в размер на най-много 50 хиляди лв..
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР