Българският участък на река Дунав е около 47 километра и

...
Българският участък на река Дунав е около 47 километра и
Коментари Харесай

„Да откриеш България“: Рибена чорба и приключенски туризъм по р. Дунав

Българският сектор на река Дунав е към 47 километра и са ситуирани 10 града, а броят на островите е изменчив и те са към 50. Да поемеш по реката и да посетиш някой от островите е отлично занятие, а за какво не и премеждие.

„ Мястото е доста забавно. Тук се срещат над 220 типа птици, огромна част от тях са в Червената книга и са предпазени “, споделя Свилен Чешмиджиев от Българско дружество за защита на птиците.

България разкрива чудни кътчета, в които да се насладим на природата, да се потопим в бита на локалните и да опитаме вкусна храна

Свилен Чешмиджиев се е посветил на идеята да учи, само че и да разпространява биоразнобразието по тези места.
„ Това е 100% авантюристичен туризъм. Идването до острова е много забавно - блатата, черните пътища, биоразнобразието. Емоцията е огромна. Остров Персин е под най-голяма отбрана, тъй като тук действа деен затвор. Може да се каже, че колонията от пеликани тук е най-защитената в целия свят “, споделя още Свилен Чешмиджиев.

 Приключенски туризъм по р. Дунав Снимка: Ладислав Цветков

Ако в никакъв случай не сте поемали с каяк по река Дунав, то няма по какъв начин да знаете какъв брой красиви кътчета има. Самата река образува и места наричани пясъчни коси, а локалните ги назовават „ Малдиви “.

Най-значимите водоизточници с потвърдени характерности на минералните води са към 500 на брой

„ Това място се споделя Вардимските Малдиви. Всеки си кръщава островите както си желае. Страхотно нещо е това да дойдеш до тук с каяк. Можеш и с лодка, само че друго си е самичък да го направиш. Много е красиво това място. Ние живеем тук и малко сме привикнали, само че сте прав “, отбелязва Радослав Йорданов от „ Каяк клуб – Свищов “.

„ Много красиви места обиколихме тук. Да доста е красиво и се опитваме да ги разпространяваме. Опитваме се да го демонстрираме на хората. Приключенският дух го има и ние на това подчертаваме. Хората идващи отблизо и надалеч са очаровани, а хората от Свищов си споделят: Боже ние живеем тук и до момента не сме ги забелязвали “, разяснява Радослав Йорданов.

Възможно ли е да имаме подводен археологически туризъм?

Това в действителност е едно необикновено място. Тук човек може да се почувства като същински аскет. Нещо като един същински Робинзон Крузо.

„ Това тук си е баш приключенско място – ваш са си „ Малдиви “, разяснява и рибарят Бисер Георгиев.
„ Хората, които желаят тук, могат да се любуват както на залеза, по този начин и на изгрева. На риболовците - по какъв начин ловят риба. И да усетят изискванията, изключително когато пристигна стихия. Любимата ми дунавска риба е сом, шаран и амур – страхотни са на усет “, твърди Ивелин Кюрчев.

Рубриката е част от целогодишната акция на Министерство на туризма, ориентирана към разпространение на българския туризъм

Всъщност приключенията по река Дунав може да бъдат и по-различни. От няколко години и риболовците се включват в образуване на разходки по реката, а престоят в рибарска хижа и да станеш очевидец на приготвянето на рибена супа си е чудно прекарване.

Абсолютно несъмнено може да се каже, че това е най-хубавата заключителна част от тъй наречените авантюристичен туризъм - рибена супа, направена от четири типа риба.

Когато усетиш хубостта и силата на морето, то остава в сърцето ти за цялостен живот

„ Концепцията за резистентен туризъм има за цел запазване на околната среда, т.е. на биоразнобразието. Парите от туристическата активност да остават в локалната общественост - да бъдат подтиквани късите кръгове да вземат участие локалните производители и не на последно място туристите да се срещат с същинската локална просвета “, споделя и Мирослав Михайлов.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР