Българският турист става основен за хотелите у нас.Българският турист става

...
Българският турист става основен за хотелите у нас.Българският турист става
Коментари Харесай

Българският турист става основен за хотелите у нас


Българският екскурзиант става главен за хотелите у нас.

Българският екскурзиант става главен за запълването на хотелите у нас. Това демонстрира изследване на Българската асоциация на експертите в мениджмънта на хотели (BAHE), което се прави за трета поредна година. В националното допитване са взели участие хотелиери, които ръководят леглова база от над 17 000 стаи.
2023 – година на напредък
Изминалата 2023 година е първата, в която хотелиерите имаха опция да работят без ограничавания и резултатите демонстрират стабилно възобновяване на бизнеса, разяснява Георги Дучев, изпълнителен шеф на ВАНЕ.

Близо половината от участниците в изследването (44%) са на мнение, че изискванията за бизнес са на мнение, че няма смяна в изискванията за правене на бизнес по отношение на началото на предходната година. Една трета от хотелиерите считат, че изискванията са се подобрили, а 20%, че е налице утежняване.

На въпрос, обвързван със заетостта на хотелите, над 60% от интервюираните показват, че през 2023 година са осъществили растеж. Не толкоз позитивният колорит на тази вест е, че при повече от половината от осъществилите растеж хотели той е по-нисък от 10%, показва Георги Дучев.

Анкетата сочи, че още при започване на предходната година към половината от хотелиерите са повишили цените на нощувките с до 10%. При една трета от тях покачването е било сред 10 и 20%. Само при 10 на 100 от хотелите цените са се запазили без смяна.

Приходите от нощувки значително следват покачването на цените и за 70% от хотелите се следи растеж в диапазона до 20%.
Ръст на цените в хотелите до 10% през 2024 година
Очакванията на хотелиерите за тази година са, в случай че има покачване на цените, то да бъде в границите на до 10%. Така са дали отговор 60 на 100 от запитаните. Само една пета от тях не плануват повишение на цените.

Две трети от интервюираните чакат да осъществят през актуалната година до 20% растеж на приходите. По-песимистични настройки имат към една пета от участниците, като измежду тях доминира групата, която не чака смяна по отношение на предходната година – 16% от общия брой респонденти.

Водещо предизвикателство пред хотелския бизнес и през тази година продължава да бъде дефицитът на личен състав (38%). Следват невъзможността за дълготрайно обмисляне на бизнеса (25%), растежът на цените на артикули и услуги (17%), спадът на туристите от обичайни пазари (13%) и други.

В мнения към този въпрос, хотелиери насочват вниманието към капиталовото кредитиране, тъй като за строителството на множеството хотели се употребяват заеми. Лихвата по тези заеми нормално се индексира през Euribor, което води до това, че цената на ресурса сега е двойно по-висока от тази, при която той е бил договарян. Това е един значителен фактор, който спъва хотелския бизнес в страната, отбелязва Георги Дучев.

На въпрос по какъв начин може да се реши казусът с дефицита на личен състав, хотелиерите са разграничени на три съвсем идентични групи. Едната счита, че заплатите би трябвало да продължат да бъдат повишавани, тъй че да станат конкурентни на други браншове. Други са на мнение, че би трябвало по-сериозно да се работи със студенти и възпитаници от горните класове. Трети виждат решение във вноса на личен състав от чужбина.
Кой посещава България?
Любопитна наклонност през тази година е растежът от над 6% на хотелиерите, които заявяват, че разчитат главно на български туристи, разяснява Георги Дучев. Ако през предходната година 35% от интервюираните са разчитали на българите, то в този момент над 41% залагат на български туристи, сочи изследването.

По отношение на непознатите пазари, няма изключително разбъркване. В челото на класацията още веднъж са румънските туристи (62%), следвани от англичани (30%) и германци (28%). След тях се подреждат поляци (23%), македонци и израелци с по 15% и чехи (13%).

Добър знак за бизнес настройките в сектора е готовността за вложения за възстановяване въз основата, както и в нови планове. В тази връзка половината от участващите в допитването хотелиери през тази година плануват инвестиция в ремонт и рационализация, до момента в който 22% възнамеряват инвестиция в нов хотел или разширение на действителен, което е с 5% повече спрямо предходната година.
Допитването
В националното допитване на BAHE са взели участие притежатели на хотели и мениджъри, които ръководят леглова база от над 17 хиляди стаи, разпределена в места за настаняване всяко от които с над 15 стаи и са категория две, три, четири и пет звезди. В изследването не са взели участие къщите за посетители и Airbnb жилища.

Тази леглова база е разпределена главно в морски хотели (36%), следвани от градски (22%), спа (17%) и планински (14%).

Малко над 80% от местата за настаняване, чиито притежатели и мениджъри са попълнили анкетата, са с потенциал до 200 стаи и категория три или четири звезди. 17% от хотелите са с пет звезди, а близо една пета са с потенциал от над 200 стаи.

Българската асоциация на експертите в мениджмънта на хотели (BAHE) е една от най-големите браншови организации в туризма у нас. Тя сплотява мениджъри и притежатели на хотели и хотелски групи от цялата страна. Членовете на организацията имат и ръководят градски, ваканционни и спа хотели с общо над 20 000 хотелски стаи.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР