Българският съдия в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ)

...
Българският съдия в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ)
Коментари Харесай

Директорът на Европейския център за право и правосъдие: Йонко Грозев е нарушил два ключови документа

Българският арбитър в Европейския съд за правата на индивида (ЕСПЧ) Йонко Грозев е нарушил два основни документа, които са в основата на институцията. Това се схваща от коментар на Грегор Пупинк, шеф на основания в Страсбург Европейски център за право и правораздаване, оповестен в авторитетния Европейски вестник за интернационално право.

Преди дни Центърът разгласява отчет, който разкри, че съдии от Европейски съд по правата на човека са в тежък спор на ползи поради финансовата им обязаност с мрежата от неправителствени организации на американския човекомразец Джордж Сорос, написа " Труд ".

Освен това е открито, че за интервал от 10 години има най-малко 88 каузи, по които членове на правосъдните сформира са били в спор на ползи, защото исковете са внасяни от неправителствени организации, с които в предишното настоящите магистрати са имали връзки. Сред тях са и последните двама български представители в Съда в Страсбург - Здравка Калайджиева и Йонко Грозев. Те са се явявали, надлежно по 12 и по 6 каузи, по които е трябвало да си създадат отводи, само че това не се е случило.

„ Това е опасност за безпристрастността на Европейски съд по правата на човека ", безапелационен е един от създателите на отчета Грегор Пупинк.

Едно от делата, заведено пред Европейски съд по правата на човека от Българския хелзинкски комитет, по което Йонко Грозев не си е направил отказ.

Френският специалист за първи път показва и част от съответните правосъдни каузи, по които Европейски съд по правата на човека се е произнасял и за които е открито съществуването на спор на ползи. Оказва се, че актуалният български арбитър е измежду най-големите извършители, в случай че се съди по данните на френския център.

Пупинк акцентира, че Йонко Грозев е създател и участник в управлението на Българския хелзинкски комитет в продължение на 20 години. Като в същото време в друг интервал от време е бил в управителния ръб на Фондация „ Отворено общество " на Сорос, както и в клона на организацията в Ню Йорк. В качеството си на юрист, обвързван с правозащитни организации, Грозев има богата процедура по завеждането на каузи пред Европейски съд по правата на човека. Така да вземем за пример, през 2012 година Грозев е юрист на една от членките на скандалната група „ Пуси Райът " - Мария Альохина, по делото й против Руската федерация. Делото е дефинитивно решено от Съда в Страсбург през 2018 година, което е три години откакто Грозев става арбитър в Европейски съд по правата на човека.

" И в случай че по този проблем Йонко Грозев не е член на правосъдния състав, то от Европейския център за право и правораздаване цитират други три каузи, по които българският представител е изпаднал в тежък спор на ползи, откакто не си е направил отказ. Първото дело е „ Д.Л. против България ", заведено посредством БХК през 2014 година и решено с присъединяване на арбитър Грозев през 2016 година Вторият проблем е по делото „ Анева и други против България ", заведено още веднъж посредством БХК в интервала 2013-2015 година и решено с присъединяване на българския арбитър през 2017 година Има и още един проблем, обвързван с дело против Англия, което започва по искане на „ Отворено общество ", като в тази ситуация Йонко Грозев още веднъж е член на правосъдния състав, в тази ситуация на 17-членната Голяма камара на Европейски съд по правата на човека.

Грегор Пупинк прецизира, че сходни нарушавания са позволени и от други съдии от Европейски съд по правата на човека. Френският специалист е безапелационен, че тези магистрати, измежду които е и Грозев, са нарушили член 21 от Конвенцията за правата на индивида, съгласно който „ съдиите не могат да упражняват никаква деи?ност, несъвместима с условията за самостоятелност и безпристрастност ". Освен това е нарушен и параграф 28, т.2 от Правилника на Съда в Страсбург, който гласи: „ Съдия не може да взе участие в разглеждането на което и да е дело, в случай че преди този момент той или тя са работили по делото, без значение дали като сътрудник, юрист или консултант на страна или на разположение, което има интерес от делото ", както и в случай че „ по друга причина неговата самостоятелност или безпристрастност може да бъде сложена под подозрение ".

Решението за възможното предварително преустановяване на мандата на махленски в спор на ползи арбитър от Европейски съд по правата на човека може да се вземе от неговите сътрудници. Българската страна обаче може да смъкна доверието си от Йонко Грозев, чийто мандат изтича през 2024 година Това не е изключено, още повече, че за абсурда към този момент е сезирана Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, която утвърждава препоръчаните от държавните управления на 47-те страни членки, подкрепили Конвенцията за правата на индивида.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР