Българският производител трябва да знае, че трябва да се възползва

...
Българският производител трябва да знае, че трябва да се възползва
Коментари Харесай

Евродепутатът Атидже Алиева-Вели: На конференцията на ДПС се постави ново начало в агрополитиките на България

" Българският производител би трябвало да знае, че би трябвало да се възползва от тези качествени схеми, или схеми за качеството - това са предпазените географски наименования за генезис, които важат за храни и виновност, предпазените географските инструкции, които важат за храни и виновност и такива за спиртните питиета. Съвсем в резюме ще отбележа каква е разликата сред трите категории. Първата категория за предпазени наименования за генезис, както суровината, по този начин и продуктът, би трябвало да е създаден в дадена географска област, която се индентифицира с този обичаен, неповторим артикул за качество. Във втория случай до 85 % от суровината би трябвало да бъде създадена в този район и самата преправка да бъде направена в района. Говорим за виновността. В третия случай суровините не би трябвало да произлизат от географския район, а самият развой, (например ирландското уиски) дестилацията се прави в Ирландия, да бъде осъществен в географския район. Това са схеми, ориентирани извънредно доста към дребните производители, каквито са нашите производители в България. Тук приказваме за едно групово право, което дава опция да се има това географско напътствие или название за генезис при съблюдаване на спецификите на производството, което презентира по един по-добър метод на пазара производителите. В последна сметка основава едни устойчиви приходи на самите производители ".

Това съобщи пред кореспондент на в Страсбург евродепутатът от ДПС Атидже Алиева - Вели по отношение на последните новости и промени към производителите, които бяха гласувани на последната пленарна сесия в Страсбург за предпазени географски инструкции.

Какво се улеснява с тези промени, които бяха гласувани на последната пленарна сесия?

Атидже Алиева изясни: " Самият административен развой на регистрация на тези продукти тръгва с подаване на заявление от страните членки, през валидиране от Европейската комисия и водене на обединен указател на европейско равнище от Европейска комисия. Нещо доста значимо, което е принос на евродепутатите, е че всеки производител би трябвало да получи помощ, в това число и препоръки, консултанска помощ, за измененията, които настъпват с това законодателство.

И разясни: " Изключително значимо законодателство за нашите дребни производители, които да могат да се възползват и презентират обичайните артикули, планинските артикули, които произвеждаме ние в България, които са отличителна емблема на България за качествена храна. Известни и в Европейския съюз и отвън него ".

На въпрос за какво в България не стихват митингите и недоволството на производителите в последните месеци, евродепутатът отговори: " Не е единствено в България, виждаме, че в цяла Европа не стихват. Вчера видяхме още веднъж огромните митинги в Брюксел, през днешния ден е кулминационната точка на земеделските митинги в Полша. Очаква се тази вълна от митинги за жалост да продължи и напролет. Земеделците желаят да бъдат сигурни, че Брюксел и страните схващат техните проблеми и ще работят за решението им. Вчера Европейската комисия показа един план за дейности с съответни ограничения за понижаване на административната тежест. Видяхме и производителите в България, и производителите в Западна Европа, и в Белгия, Франция и Германия, стачкуваха против извънредно комплицираните правила от новата обща селскостопанската политика. Предложението от през вчерашния ден на комисията, което се разиска и в съвета, следва да се разисква и в Народното събрание. Комисията по земеделие предлага опростяване на условията за положителни аграрни практики, с цел да може земеделците доста по-лесно да аплайват и управляват документите, с цел да получат помощ по тези ограничения ".

Тя изрази вяра този път опростяването да бъде действително, а освен на хартия.

За най-големи триумфи, които е постигнала, Атидже Алиева открои следните: " Имам привилегията и отговорността да бъда първият пълновръстен член от България в Комисията по земеделие в Европейския парламент. Заедно със земеделците успяхме да реализираме доста, започвайки от работата по пакета за обща селскостопанска  политика, в който защитихме продължаването на обвързаната поддръжка за плодове и зеленчуци, която първоначално беше застрашена да лиспва от сегашния програмен интервал, а е извънредно значима помощ за нашите производители на зеленчуци и плодове. Успяхме да защитим преходната национална помощ, която се изплаща на дребните животновъди в България, на тютюнопроизводителите. Също по този начин защитихме повече средства за младите фермери в сегашния бюджет, за дребните стопанства. Минахме и през борбите за това да запазим розовото масло като емблемата на България, която да не бъде категоризирана като рисков артикул. Делегацията на непроменяемо следва своята линия, която да дава еластичност на страните членки, отчитайки се особеното равнище, от което потегля всяка страна, България несъмнено занчително изостава в това отношение, само че да има преправка на законодателството ".

" В моите цели непроменяемо участват дребните производители, младите фермери. Считам, че направихме много. Продължавам да се боря за отстраняването на една неправда, която е една от огромните болки на българския отрасъл и това е равнене на директните заплащания ", сподели още тя.

" Виждаме, че напрежението пораства в моментите, в които липсва разговор. Движението за права и свободи в събота, на извършената конференция, в отчета си означи, че остава приоритет новото начало в агрополитиките на България и това ново начало е дружно със земеделците. Изключително значим е разговорът и мнението на земеделците за бъдещата тактика за развиване на сектора. В момента в множеството случаи виждаме налагане на едни политики, които недотам удовлетворяват упованията на обособените браншове в земеделието. Трябва да реализираме един консенсус за бъдещето на земеделието в България, да сложим едни национални цели за развиването на подсекторите в земеделието, с цел да понижим този дисбаланс. Да работим за увеличение на приходите на земеделските производители ", съобщи още евродепутатът.

Цялото изявление може да видите във видеото.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР