Българският премиер Кирил Петков проведе среща по време на посещението

...
Българският премиер Кирил Петков проведе среща по време на посещението
Коментари Харесай

Гаф ли е, че Кирил Петков се срещна с президента на Руанда?

Българският министър председател Кирил Петков организира среща по време на визитата си в Брюксел с президента на Руанда Пол Кагаме, чието положение се прави оценка на към половин милиард $ и който министър-председателят ни цитира като образец за международен герой с корупцията.

Гражданите на Демократична република Конго, Етиопия и Коморските острови, живеещи в Белгия, пристигнали и от други европейски страни, проведоха митинг в Брюксел пред Европейския съвет при започване на 6-ата среща на върха ЕС-Африка. Протестиращите се оповестиха също против присъстващия на срещата с Европейски Съюз президент на Руанда Пол Кагаме, считан за един от виновните за геноцида през 1994 година в страната, отпред на Руандския родолюбив фронт – избити са за няколко месеца сред 500 000 и 800 000 души от народността тутси, както и умерени хуту.

Според Петков руандийският държавен глава похвалил България, че е тръгнала по пътя на Руанда: „ Вика, пътят, по който си тръгнал, е доста правилен. Не се таргетират дребните хора, таргетираш огромните босове, тъй като, вика, всичко потегля от горната страна. Така че ме поздрави, той е следял, наподобява, новините от България”, пресъздаде министър председателят диалога си с Кагаме пред български публицисти в нехаен жанр.

Ето какво написа по този мотив журналистът Цветан Фиков във Facebook:

" Геноцидът в Руанда е изтребване на към 800 000 тутси и умерени хуту, осъществено в по-голямата си част с мачете и от 2 екстремистки бойни групи на хуту – Интерахамве и Импузамугамби, за интервал от 4 месеца от 6 април доникъде на юли 1994 година

Тутси и хуту даже не са племенни групи, а са изкуствено разграничени чернокожи хора по расови белези (тутси са с по-светла кожа и с по-малки и остри носове). Белгийската колониална власт по време на ръководството си дава превилегии за работа на тутси, а след изтеглянето на белгийската администрация от Руанда, дава ръководството на страната на хуту. Власта е дадена на Президентът Руанда Жювенал Хабяримана - хуту. И той умира в самолетна злополука (заедно с него умира и президентът на Бурунди). Появява се слух, че поръчителите са считаните за превилегировани тутси. Това унищожава нежното равновесие сред общностите. Военни хуту взимат властта. Министър-председателката Агате Увилингийимана е убита на идващия ден, 7 април. Проправителственото радио нажежава ситуацията с апели за убийството на тутси. През 1997 е подписано примирие.

През 2000 година, на власт идва Пол Кагаме, откакто предшествника му Пастьор Бизимунгу подаде оставка точно поради геноцида през 94. През 2003 организираха първите демократични избори в Руанда. Президентът Пол Кагаме (който е боен водач на Патриотчиния Фронт на Руанда и офицер от армията на Уганда) беше одобрен за 7 години на поста, с невероятните 95 % от гласовете.

Тъй като Африка постоянно ме е вълнувала, а Руанда и Уганда са ми извънредно забавни поради многогодишните спорове избиващи до геноцид…покрити с кръв и премеждия държави…Разказвам всичко това, с цел да се знае, че през днешния ден президентът Пол Кагаме, който ръководи от 2003 година, Руанда, в която има мир едвам от 97 е похвалил Киро! “Така се прави”, викал му “бори се корупцията”…

Мисля, че това е достижение от международна големина. "
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР