Българският премиер Бойко Борисов участва днес въввъзпоменателна церемония по повод

...
Българският премиер Бойко Борисов участва днес въввъзпоменателна церемония по повод
Коментари Харесай

Борисов ще почете паметта на евреите, депортирани от територията на Македония

Българският министър председател Бойко Борисов взе участие през днешния ден въввъзпоменателна гала във връзка 75-годишнината от депортирането на евреите от територията на днешна Република Македония.

Стотици хора от еврейската общественост в Македония се събраха през днешния ден на паметника на жертвите на Холокоста в Скопие, с цел да почетат паметта на над 11 000 евреи, изпратени в нацистките лагери.
 
Церемонията стартира със слово на Берта Николич, която е ръководител на еврейската общественост в Македония. Тя напомни, че сред 22 и 25 март хиляди евреи са били депортирани в лагера " Треблинка ", измежду които бебета, дребни деца, заболели и възрастни хора.
 
Премиерът на Македония Зоран Заев заяви, че през днешния ден сме се събрали да почетем тези, които са изгубили живота си, а това са евреите от Скопие, Щип и Битоля.
 
В церемонията взе участие и българският министър председател Бойко Борисов, който пък напомни, че българската общественост по това време съумява да избави над 48 000 евреи и българският народ заслужава почитание поради това. " Днес скърбим за другите и по тази причина сме тук, с реверанс, със тъга към убитите ", съобщи още Борисов.
Той предизвести, че би трябвало да си създадем заключения, че на Балканите би трябвало да градим. " И всичко това да не го забравяме, само че да не го позволяваме повече ", посочи Борисов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР