Българският парламент все още не може да изработи обща позиция

...
Българският парламент все още не може да изработи обща позиция
Коментари Харесай

Българският парламент не може да изработи обща позиция за военната инвазия на Русия в Украйна

Българският парламент към момента не може да създаде обща позиция за военната инвазия на Русия в Украйна.

Председателите на парламентарните групи в Народното събрание не престават да почистват позициите си във връзка с общата декларация, с която Народното събрание би трябвало да излезе по отношение на военните дейности, които тази нощ Русия стартира в Украйна. Това стана ясно от думите на ръководителя на Народното събрание Никола Минчев.

„ Нека стигнем до крайния вид на общата декларация. Вярвам, че ще реализираме единна позиция “, сподели той в коридорите на Народното събрание.

Три часа от началото на пленарния ден политическите партии в Народното събрание не могат да се обединят към обща позиция на Народното събрание за военните дейности, които Русия стартира тази заран в Украйна. Прави усещане, че на няколко пъти ръководителите на парламентарните групи се събират на общи съвещания, само че от тях до момента по този начин не е и произтекла обща позиция.

Формално имало предпочитание за декларация от всички парламентарно показани политически сили, само че още се изчиствали позициите, разясняват общо участници в съвещанията. Междувременно Христо Иванов от " Демократична България " употребява разискванията по бюджета на правосъдната система, с цел да изрази позиция за военните дейности на " деспот, който се пробва да ревизира следвоенния ред ".

Депутати от ГЕРБ пък напуснаха краткотрайно Народното събрание, с цел да се причислят към изключително изказване на водача си Бойко Борисов в партийната централа. От изявлението на някогашния министър председател се разбра, че партията му упорствала да се одобри като обща декларацията, която ГЕРБ - Съюз на демократичните сили показа още преди два дни.

Първите две точки в нея са, че Народното събрание " осъжда грубото нарушаване на интернационалното право от страна на Руската федерация и следващото посягане против териториалната целокупност на Украйна " и " приканва сътрудниците и съдружниците си в Европейски Съюз и НАТО да обмислят и наложат оптимално строги наказания на Руската федерация ". Според Борисов две партии в Народното събрание не приемали частта за глобите, като не уточни имената им. От изказването на водача на ГЕРБ обаче не се и разбра дали депутатите му вземат участие в писането на нова обща декларация, а не на налаганата от някогашната ръководеща партия. Иначе Борисов се разгласи за " единение на нацията ".

Намерение за обща декларация от Народното събрание съобщи още при започване на деня ръководителят на групата на " Продължаваме промяната " Андрей Гюров, като до него бяха водачите на всички останали парламентарно показани партии като се изключи Костадин Костадинов от проруската партия " Възраждане ". Според Гюров обаче въпреки всичко декларацията щяла да бъде взаимна.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР