Българският парламент ще вземе едно много пораженческо, унизително и снишаващо

...
Българският парламент ще вземе едно много пораженческо, унизително и снишаващо
Коментари Харесай

Горан Благоев: Парламентът ще вземе пораженческо, унизително и снишаващо решение за предоставянето на военна помощ за Украйна

Българският парламент ще вземе едно доста пораженческо, унизително и снишаващо решение, във връзка даването на военнотехническа помощ за Украйна. Такова безпокойство изрази в предаването „ Делници “ по телевизия Евроком общественикът, публицист и историк Горан Благоев, представител на Републиканци за България.
По тематиката Благоев напомни прословутите думи на Тодор Живков във връзка перестройката: „ Снишаваме се, снишаваме се, да мине бурята, пък да забележим какво ще стане “.
„ Когато се снишаваш, ти не показваш достолепие и пред сътрудниците си, и пред враговете “, безапелационен бе историкът, който, дружно с други общественици и интелектуалци приканиха Народно събрание да подкрепи Украйна с всичко належащо.

На въпрос, във връзка някои отзиви, че за отбрана на украинското небе би трябвало да се грижат украинците, Горан Благоев сподели: „ Както виждаме, войната надалеч не завърши за 2 или 3 дни, както пророкуваше и нашият държавен глава и висш главнокомандващ. Така че украинците каквото могат си се грижат. Въпросът е за проявата на взаимност “.
Благоев напомни, че съвсем всички европейски страни членки на НАТО са дали помощи, до момента в който

България и Унгария не заемат позиция

Той се причисли към мнение на наш боен анализатор, за предлагането на президента да изпратим в Украйна защитни жилетки и каски за мирното население, че това може да трансформира хората във боен обект в очите на съветския агресор: „ Това ще значи да покажеш на агресора, че тези хора може да са военизирани “.
Трябва да се помогне на украинската войска, безапелационен бе Горан Благоев, който съобщи, че сега украинската страна се бори, освен за своята независимост, само че и за непоклатимост и успокоение на Европа.

Журналистът риторично запита Българска социалистическа партия, в лицето на Корнелия Нинова, които се борят да не се даде оръжие на Украйна, какво вършат, с цел да може въпреки това Русия да има по-толерантно отношение към България, за което се снишава.

„ Русия по този начин или другояче ни разгласи за неприятелска страна накуп с всички останали европейски страни, без значение дали предоставяме оръжие или не “, напомни Горан Благоев.
По мотив предлагането за преименуване на булеварда пред съветското посолство в София, Благоев показа мнение, че като нация би трябвало да мислим за националното си достолепие, с цел да няма по-късно мотив да се счита, че стихийно преименуваме улици. „ Така след 9 септември са преименувани улиците “, разяснява журналистът и посочи, че по-скоро би трябвало да търсим нашите знаци на равноправност от Русия. „ Струва ми се, че в случай че желаеме по някакъв метод да се отърсим от съветското въздействие и да покажем европейско мислене, по-скоро площадът пред посолството да се назова Борис Немцов, както имаше преди време такава концепция и аз персонално съм поставил подписа си под нея. Това е знак на взаимност към демократично мислещите хора в Русия, които също страдат от режима на Путин “. Горан Благоев прикани общинските съветници да обмислят предлагането доста трезво.

Той напомни още, че е измежду хората, които упорстват да се върне остарялото име на 36-о учебно заведение, което до 1951 година е носило името на военачалник Иван Колев, а в този момент носи името на обичания публицист на Сталин – Максим Горки. Генерал Иван Колев - бесарабски българин, обвързван с днешните украински земи, русофил по душа, който обаче се бори и побеждава руснаци с думите „ какво търсят казаци в нашата Добруджа “, е и сполучлив вид за преименуване на булеварда пред съветското посолство.
Историкът и публицист Горан Благоев е измежду интелектуалците, които от доста време насам упорстват и за разглобяване паметника на руската войска, а фигурите да се реалокират в музея на тоталитарното изкуство. „ Този монумент непрестанно припомня за война, за експанзия и няма място в центъра на София “.
Благоев изрази и позиция, че е вярно да се отнеме орденът „ Св. цар Борис – Покръстител “, даден на Путин.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР