Българският парламент и неговият председател са замесени в акция, чийто

...
Българският парламент и неговият председател са замесени в акция, чийто
Коментари Харесай

Жаблянов: Недопустимо е Димитровград да стане Цариброд

Българският парламент и неговият ръководител са забъркани в акция, чийто краен резултат може да бъде единствено утежняването на двустранните връзки сред България и Сърбия.

Това съобщи от парламентарната естрада зам.-председателят на Народно събрание Валери Жаблянов. Той изясни, че преди няколко дни е била публикувана публична информация, съгласно която ръководителят на българския парламент Димитър Главчев е изразил мнение, че може да бъде променено името на сръбския Димитровград на Цариброд. Според него, в случай че тръгне проверка в тази посока на наименованията на балканските градове и обитаеми места на прилежащите страни, съгласно техните исторически названия, процесът мъчно може да бъде спрян. Той е неприемлив от позиция на всички правила на интернационалното право.

Жаблянов акцентира, че е значим и въпросът на какво съображение е отправено това искане. „ Официалният мотив, който е бил посочен е, че това е предпочитание на българското малцинство в Западните околности “, изясни той. Според него желанието на едно или друго малцинство се показва в публични форми, а в Димитровград са извършени два референдума - през 1993 година и през 2004г., на които жителите на Димитровград гласоподават за запазването на името на града.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР