Българският национален отбор по волейбол изигра най-тежкия си до момента

...
Българският национален отбор по волейбол изигра най-тежкия си до момента
Коментари Харесай

България се озори здраво с Португалия, но вижда 1/8-финала

Българският народен тим по волейбол изигра най-тежкия си досега мач на Европейското състезание. "Лъвовете " срещнаха куп усложнения против надъхания отбор на Португалия, само че в последна сметка съумяха да извоюват сложна, само че сладка победа с 3:1.

В обособените елементи резултатът беше 25:23, 28:30, 25:23, 25:22 в интерес на момчетата на Силвано Пранди, които с този триумф на процедура си подсигуряваха място за етапа на директните елиминации. Те към този момент имат актив от три победи след първите си три мача и единствено някаква невероятна въртележка може да ги изхвърли от шампионата.

Българите ненапълно сами са си отговорни за тази развръзка на дуела, тъй като елементарно пилееха преднината си. Макар че пък в първия гейм те бяха на страната на догонващите съвсем през цялото му времетраене, само че в края направиха обрата, който им докара до триумфа в него.

Те бяха повели за първи път с 3:0 първоначално и по-късно позволиха поврат, при който стигнаха до нова преднина чак при 22:21. В последна сметка още при първия си геймбол успяхме да стигнем до реализацията му и след 25:23 поведохме с 1:0.

Във втората част функциите се размениха. Нашите момчета дръпнаха овреме и методично или трупаха нов задатък, или го поддържаха на оптималната разлика от шест точки. Така при 20:14 в интерес на "лъвовете " всичко изглеждаше решено. Но не.

"Мореплавателите " демонстрираха невероятна игра в отбрана, извадиха невероятни топки, избавиха четири геймбола, стигнаха на собствен ред до три такива и в последна сметка затвориха маратонската част при 30:28 в своя изгода. Така мачът стартира изначало след 1:1.

По сходен метод се развиха нещата и в третата част. В нея отново дръпнахме с доста - 14:7. Но отново последва феноменална игра на противника ни в отбрана, нашите бъркаха лесни топки и в последна сметка разрешиха на иберийците да се приближат рисково близо при 20:21 и след това при 23:24. Но реализирахме геймбола, с цел да дръпнем с 2:1 след 25:23.

В четвъртата част португалците бяха тези, които диктуваха събитията доникъде на втората половина на гейма. В него поведохме за първи път при 19:18, след това устискахме задатъка си и при първия си геймбол затворихме мача с 25:22 с ас на Тодор Скримов.

Великолепен мач направи Цветан Соколов, който наниза 33 точки в полето на съперника и беше най-хубавият освен в нашия тим, само че и като цяло в мача. Тодор Скримов добави 13 точки за триумфа. Алешандре Ферейра с 22 точки беше най-резултатен за иберийците.

БЪЛГАРИЯ: Георги Сеганов, Цветан Соколов, Мартин Атанасов, Тодор Скримов, Виктор Йосифов, Светослав Гоцев - Теодор Салпаров-либеро
Старши треньор: СИЛВАНО ПРАНДИ

ПОРТУГАЛИЯ: Мигел Тавареш, Марко Ферейра, Лоренцо Мартинс, Алешандре Ферейра, Нуно Тейшейра, Филип Цветичанин - Жануарио Алвар-либеро
Старши треньор: УГО СИЛВА.

МАЧЪТ НА ЖИВО

Първи гейм: 25:23

Силен старт на нашите момчета, които дръпнаха с 3:0 след мощна офанзива на Цветан Соколов, мощен негов сервис и неточност в нахлуване на португалците. Те понижиха след хубава своя офанзива, а след това стигнаха и до 2:3, когато стопираха Цветан Соколов на тройна обсада.

Впоследствие иберийците изравниха и за 3:3, наваксвайки напълно изоставането си, когато след продължителна офанзива излъгаха блокадата ни и пратиха топката в половината ни. "Мореплавателите " сътвориха и поврат до 4:3, откакто отново блокадата ни се пропука, а Нуно Тейшейра заби топката.

Силната серия на Португали продължи и противникът записа и пета поредна точка за 5:3, когато Тодор Скримов не съумя да приключи една лесна топка и я заби в единичната обсада. Това накара Силвано Пранди да изиска спиране и да секне серията на иберийците.

Българите секнаха серията на противника за 4:6, когато Цветан Соколов най-сетне заби топката в полето на противника, само че Португалия стигна и до 7:4 в идната офанзива. Резултатът набъбна до 8:5 в интерес на "мореплавателите ", когато Светослав Гоцев не посегна да отрази една избавена в отбрана топка и подари точката на противника.

Но това не отхвърли иберийците и те взеха и преднина за 9:5 след поредна наша неточност в нахлуване. "Лъвовете " обаче демонстрираха класа, блокадата проработи и понижиха изоставането си до 8:9 след съвършена обсада на Мартин Атанасов. Марко Ферейра обаче секна серията ни и Португалия поведе с 10:8.

Тодор Скримов още веднъж понижи изоставането ни до 9:10 с прекрасен пайп, само че след това Мартин Атанасов заби топката в навън непосредствено след сервис. Светослав Гоцев понижи на 10:11 след блокаут, само че посрещането ни продължаваше да не работи изключително добре.

След това нещата започнаха да се развиват точка за точка, като даже сервисът на Цветан Соколов не оказа помощ за минипробив в наша изгода. Но и португалците грешаха началния удар, преди да изравним за 13:13 след неточност с бъркана топка и допиране на мрежата на Португалия при една контраофанзива. Но видеоповторенията демонстрираха, че португалците са работили по разпоредбите и точката ни беше отнета.

Така противникът освен резервира преднината си, само че след непредизвикана неточност на Мартин Атанасов при една чиста офанзива се стигна до 15:12 в интерес на иберийците. Цветан Соколов обаче понижи на 13:15 с мощна офанзива. Виктор Йосифов обаче заби сервиса в мрежата за 13:16, преди при идната ни офанзива Светослав Гоцев да забие топката безмилостно за 14:16.

След това проработи и блокадата ни, с цел да спрем Нуно Тейшейра и да понижим изоставането си единствено на една точка - 15:16. Георги Сеганов обаче сбърка неуместно началния удар и отново съперникът дръпна с две точки. Мощен пайп обаче разреши на Тодор Скримов да понижи на 16:17.

Португалците обаче продължиха да не бъркат и Марко Ферейра направи 18:16 за тях. Дойде след това и неточност на Цветан Соколов, който при единична обсада не съумя да преодолее Алешандре Ферейра и резултатът набъбна на 19:16 в интерес на иберийците.

Нашите продължиха да бъркат офанзивите си и Тодор Скримов прати топката в блокадата на противника - 16:20 и геймът стартира да се изплъзва. Резервата Алекс Грозданов понижи на 17:20 с бърза офанзива, а след това и блокадата ни проработи, с цел да наваксаме още точка закъснение.

Българите се съвзеха и Тодор Скримов с доста мощност по блокадата стигна до блокаут, с цел да понижи на 19:20. Алешандре Ферейра спря серията ни с удар по блокадата и докара нещата до 21:19 за отбора си. След това Цветан Соколов заби гвоздей в полето на противника за 20:21. Цецо заби мощен сервис, довел до контра, приключена от самия него и резултатът стана 21:21.

Мощното му осъществяване от начален удар докара и до първата ни преднина след началото на гейма, когато дръпнахме за 22:21. След това той изненада противника с тактически сервис, Португалия нападна посредством Мартинс, който стреля надалеч в навън.

Серията на Соколов секна при 22:23, когато прати топката в навън. Последва нова добре проведена офанзива от нашия тим, приключена с мощен изстрел на Цецо Соколов, който взе самодейността в ръцете си и направи 24:22. При първия геймбол Тодор Скримов от сервис прати топката доста надалеч в навън. Вторият сетбол обаче беше на сметката на нашите и затворихме частта при 25:23. Пак Цецо Соколов заби пирона.

Втори гейм: 28:30

Първата точка във втория гейм е за португалците, когато се провалихме при опита си за пайп и бяхме хванати на обсада. При втория опит за пайп успяхме и резултатът стана 1:1. После португалците пратиха топката в навън при една лесна офанзива и поведохме за първи път във втория гейм при 2:1. Сервисът на Цецо Соколов по-късно излезе в навън и резултатът стана 2:2.

След две хубави наши офанзиви нещата се развиха до 4:2 в наша изгода, а след това при една лесна офанзива противниците пратиха топката в навън и дръпнахме до 5:2. С офанзива по диагонала Марко Ферейра спря серията ни и понижи на 3:5. После Лоренцо Мартинс записа първи ас за иберийците и понижи на 4:5. После самият той осъществя нов ас за 5:5. Серията на "мореплавателите " най-сетне беше прекратена от блокадата ни - 6:5.

Последва обаче скоростно равнене за 6:6. Португалците можеха да излязат напред, откакто бяха на крачка да спасят съвсем невъзможна топка, само че пратиха топката в мрежата - 7:6 за България. После Алекс Грозданов с мощна офанзива направи и 8:6. Цецо Соколов с мощен удар направи 9:6, преди Нуно Тейшейра да спре серията ни - 7:9.

Но отново Цецо Соколов излезе на предна линия и с безпощадно осъществяване върна преднината на отбора ни - 10:7. При нашата контраофанзива се откри нова опция за Соколов на празна мрежа и той щеше напряко да пробие дупка в пода - 11:7. Серията ни спря със сервис в мрежата, само че португалците върнаха услугата и резултатът стана 12:8 за България.

"Лъвовете " се разиграха и стигнаха до преднина от 13:8 след мощно отиграване от Тодор Скримов. После имахме късмет на контраофанзива, само че топката отиде в навън и задатъкът ни беше понижен с точка. Пак Соколов излезе на сцената, с цел да отиграе с блокаут за 14:9 за нашия тим. После обаче сбърка сервиса и разреши на Португалия да понижи на 10:14. Мигел Тавареш обаче също стреля в навън и отново поведохме с пет точки.

После "мореплавателите " желаеха с ловкост да ни изиграят и да мушнат топката около блокадата, само че я пратиха в навън - 16:10 за нашите момчета. След точка за португалците на сцената излезе и Виктор Йосифов, който с прекрасен пайп направи 17:11, а след това нашите момчета забиха и 18-а точка.

След спирането на португалците, те стигнаха до точка, а след това и Мартин Атанасов позволи неточност, с цел да понижат даже до 13:18. Алекс Грозданов обаче заби мощен изстрел в половината на противника и секна серията му - 19:13. Съперникът обаче с мощна офанзива стигна до 14:19. Поредна бърза офанзива през центъра обаче докара до нова точка за нас при 20:14.

Мартин Атанасов сбърка сервиса за 15:20, а след това и Алекс Грозданов беше заловен на обсада за 16:20. Алешандре Ферейра след това заби и ас за 17:20 и интригата се завърна. После обаче неточност на португалците ни разреши да прекъснем серията им и да успокоим нещата при 21:17. Тодор Скримов обаче беше заловен на блок след продължителна офанзива и Португалия понижи на 18:21.

После иберийците проведоха хубава офанзива през центъра и с дребна доза шанс топката хвана външната част на линията и понижиха на 19:21. Тази серия беше рпяна с блокаут на Соколов за 22:19. После обаче той прати сервиса си в мрежата и резултатът стана 22:20. Нова неточност в посрещането ни и неточност на Сеганов разреши на Португалия да понижи до 21:22. Дойде обаче и неточност от сервис на противника за 23:21 за нас.

Португалците обаче не се отхвърлиха и с хубаво посрещане и след това с добра офанзива понижиха на 22:23. Виктор Йосифов обаче заби мощен гвоздей в полето на съперника през центъра и стигнахме до два геймбола при 24:22. Първият от тях беше прахосан още от начален удар. После пропиляхме и втория със едва посрещане на Скримов и резултатът стана 24:24.

Цецо Соколов обаче беше безмилостен за 25:24 и получихме трети геймбол. Той обаче също беше прахосан, откакто със слаб сервис дадохме на португалците да нападат мощно и те изравниха за 25:25. Но нова неточност от сервис на Португалия ни даде и четвърти геймбол.

Пропиляхме и него с удар в мрежата на Мартин Атанасов от сервис. После Тодор Скримов беше заловен на тройна обсада и противникът стигна до пътрви геймбол при 27:26. Цецо Соколов с мощна бомба го отрази за 27:27. С нова мощна офанзива и отразена наша контра "мореплавателите " стигнаха и до втори геймбол след 28:27. Тодор Скримов обаче го отрази за 28:28 с мощна офанзива.

После противоречиво съдийско присъждане даде трети геймбол на Португалия, като съдиите не дадоха носена топка. Впоследствие противникът осъществя третия си геймбол в мача и след 30:28 изравни резултата в геймовете. Нашите по най-наивния метод изпуснаха успеха в тази част от мача.

Трети гейм: 25:23

Първата точка в третата част е за България след неточност на португалците в офанзива. Алекс Грозданов обаче след това прати топката от сервис в навън. После Нуно Тейшейра от начален удар затрудни оптимално посрещането ни и Португалия дръпна с 2:1. После след блокаут поведоха и с 3:1. С огромна доза шанс намалихме за 2:3 след офанзивата на Соколов. После още веднъж той с мощна бомба направи 3:3.

С началния си удар звездата ни затрудни португалците и те пратиха топката в навън при офанзивата - 4:3 за нас. После той заби и мощен ас за 5:3. Мощната серия на Цецо продължи и за 6:3. Сервисът му унищожи посрещането на иберийците и резултатът набъбна до 8:3 за нас. Наша неточност обаче докара до завършек на серията при 4:8. С офанзива през центъра Теодор Тодоров направи 9:4.

После Еър Теди заби нова бомба и за 10:5. Цецо Соколов игра с пръстите на блокадата и поведохме с 11:5. Грешка на Португалия в офанзива докара нещата до 12:5 за нас. Серията ни най-сетне беше спряна с хубава офанзива на португалците за 6:12. Но Ники Пенчев ги секна незабавно за 13:6. Нова офанзива през центъра и поведохме с 14:6. С доза шанс противникът понижи на 7:14.

Алекс Грозданов усили задатъка ни на 15:7, само че след това Ники Пенчев прати сервиса в мрежата. Това беше 18-и подарен сервис от нашите от началото на мача. А с това докара и до нова точка за противника за 9:15. Цецо Соколов сбърка и португалците понижиха на 10:15. Алешандре Ферейра заби ас за 11:15 и върна интригата с цялостна мощ.

Поредна наша неточност докара нещата до нова точка за противника и той към този момент изостана единствено на три зад нас - 12:15. Но Ферейра най-сетне заби сервиса си в мрежата и поведохме с 16:12, отдъхвайки си за малко. После обаче си върнаха точката, откакто и ние забихме сервиса в мрежата.

Португалците продължиха да санкционират разсеяната игра на България и понижиха на 14:16. Теодор Тодоров обаче прекъсна тази серия с мощен удар през средата на мрежата за 17:14. Тройната ни обсада обаче беше надиграна и противникът понижи на 15:17. Последва обаче неточност от сервис на "мореплавателите " и поведохме с 18:15. После и блокадата ни проработи за 19:15.

Последва хубава офанзива на Португалия за 16:19, само че с блокаут Цецо Соколов възвърне задатъка ни за 20:16. Но 20-та ни неточност от сервис подари 17-та точка на противника в гейма. Но португалците не направиха серия, пращайки офанзивата си в навън - 21:17 за нас. После с блокаут понижиха на 18:21. А с нов блокаут стигнаха и до 19:21.

Съперниците ни продължиха да са невероятни в отбрана и да отразяват всеки удар в половината си, с цел да стигнат посредством нов блокаут до 20:21. Но серията им беше спряна от Цецо Соколов за 22:20 в наша изгода. Атака в навън на Ферейра направи резултата 23:20 за България. В идната си офанзива португалците имаха голям шанс и едно минимално допиране по блокадата ни донесе точката за тях - 21:23.

Ферейра след това обаче пресили сервиса си и го прати в навън, с цел да ни даде три геймбола при 24:21. Първият от тях беше избавен от португалците след добра офанзива на Марко Ферейра. С ас на Бруно Куня резултатът стана 23:24 и вторият геймбол беше избавен. После обаче Куня прати топката в навън и затворихме отново с доста тъга гейма в наша изгода за 25:23.

Четвърти гейм: 25:22

Първата точка в гейма е за португалците след блокаут при следващата продължителна офанзива. Тодор Скримов обаче незабавно изравни за 1:1 с мощна офанзива. Отговорът на португалците обаче беше отговарящ и Марко Ферейра също заби мощно в полето ни. Пак Скримов с блокаут направи 2:2. Цецо Соколов прати 21-и наш сервис в навън и Португалия поведе с 3:2, само че отговорът на Скримов беше мълниеносен за 3:3.

Първият минипробив в гейма беше за нашите за неточност в полето на португалците и поведохме с 4:3. Марко Ферейра обаче с мощна офанзива изравни за 4:4. Наша неточност обаче докара нещата до 4:5, откакто Ники Пенчев заби топката в мрежата. Грешка при подреждането ни направи резултата 6:4 за Португалия, а Силвано Пранди получи червен картон. Така резултатът стана 7:4 за иберийците.

Но след това намалихме посредством Соколов на 5:7, преди следващата мощна офанзива през центъра да направи резултата 8:5 за противника. Марко Ферейра извърши доста слаб начален удар и намалихме на 6:8. После блокадата ни унищожи португалците и наваксахме до 7:8. В последна сметка доведохме нещата до 9:9. С блокаут Португалия поведе с 10:9. После с нов блокаут дръпнаха с 11:9. Мощна обсада на Соколов и 10:11.

Португалците след това дръпнаха с 12:10 след нова мощна офанзива по блокадата ни. Теди Тодоров прати една лесна топка в навън и нещата стават комплицирани - 10:13. После с прекрасен сервис си осигуриха контра, с цел да пернат с 14:10. Атака в навън на противника ни носи точка - 11:14. Цецо Соколов обаче след това прати следващия навън от сервис и 11:15. Тодор Скримов понижи на 12:15 с хубава офанзива.

Нова португалска неточност, като разпределителят им не отигра добре и изоставаме с 13:15. После с доста шанс португалците усилиха задатъка си на 16:13. Мощна офанзива на Соколов и 14:16. След продължителна офанзива и голям брой самоотвержени изяви на португалците в отбрана, в последна сметка записахме точката за 15:16. Съперникът спря серията ни за 17:15. Марко Ферейра прати сервиса в навън - 16:17.

Мощна офанзива на португалците докара нещата до 18:16, а в тази ситуация неточност имаше и на Ники Пенчев. После намалихме до 17:18. Стигнахме до изравняването посредством Цецо Соколов до 18:18. Поведохме 19:18 след офанзива в навън на противника. Изпуснахме страховит късмет, когато Мартин Атанасов прати топката в навън от хубава обстановка - 19:19. После поведохме с 20:19 след блокаут.

Отново Цецо Соколов вади кестените от огъна и с мощен блокаут прави резултата 21:19 за България. Португалците с съвършена отбрана понижиха на 20:21. Поредна превъзходна игра на португалците в отбрана докара нещата до следващо тъждество - 21:21. Кой, в случай че не Цецо Соколов - 22:21 за нас. После мощният му сервис докара нещата до 23:21 за нас.

После обаче неговата контраофанзива от втора линия се оказа несполучлива и резултатът беше понижен от португалците на 22:23. Алешандре Ферейра прати сервиса в мрежата и получаваме два мачбола. Тодор Скримов забива ас и след 25:22 печелим мача.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР