Българският национален отбор по футбол изтегли поносим жребий за квалификациите

...
Българският национален отбор по футбол изтегли поносим жребий за квалификациите
Коментари Харесай

Пътят на България към Евро `24 минава през Унгария и Сърбия

Българският народен тим по футбол изтегли търпим чоп за квалификациите за XVII европейско състезание, което ще се организира в Германия през 2024 година Селекцията, водена от сръбския ментор Младен Кръстаич попадна в група G, където ще се изправи против родината на треньора Сърбия, както и отборите на Унгария, Черна гора и Литва.

Унгарците и сърбите бяха измежду най-приемливите съперници от първите две урни за България, която беше сложена едвам в четвърта урна. Сред вероятните противници за нашите бяха Испания и Шотландия (които оглавиха група А), Нидерландия и Франция (група В), Италия и Англия (група С), Хърватия и Уелс (група D), Полша и Чехия (група Е) и Белгия и Австрия (група F).

Воденият от българския експерт Ивайло Петев отбор на Босна и Хецеговина пък попадна в група J дружно с Португалия, Исландия, Люксембург, Словакия и Лихтенщайн.

Церемонията беше извършена в историческия панаирен център " Фестхале " във Франкфурт, който ще бъде един от 10-те града домакини на Евро `24. Мачове ще одобряват още Берлин, Мюнхен, Дортмунд, Гелзенкирхен, Щутгарт, Хамбург, Дюселдорф, Кьолн и Лайпциг.

Водещи на тегленето през днешния ден бяха немската ТВ звезда Лаура Вонтора и медийният шеф на УЕФА Педро Пинто. Шоуто бе намерено от локалната поп звезда Лена, спечелила " Евровизия " през 2010 година, която извърши своята най-нова ария Looking for Love.

За самия чоп на сцената излязоха две от иконите на немския футбол - международните първенци от 1990 година Юрген Клинсман и Карл-Хайнц Ридле, и две митове на сегашния европейски първенец Италия - международният вицешампион от 1994 година Деметрио Албертини и международният първенец от 2006 година Джанлука Дзамброта, които играха дружно на Евро 2000, където " скуадра адзура " стигна до финала.

Те помагаха на обичайния водещ на жребиите на УЕФА - зам. генералния секретар на континенталната централа Джорджо Маркети.

В тегленето участваха 53 от 55-те страни членки на УЕФА - всички с изключение на домакина Германия, който се класира по право, и Русия, изключена от интернационалния футбол поради военната инвазия в Украйна. Отборите бяха сложени в шест урни на база класирането в последния сезон на Лигата на нациите и оформиха общо 10 групи - 7 с по 5 отбора и 3 с по 6 състава.

Жребият беше дирижиран дотолкоз, че избрани тимове не можеше да се паднат дружно по политически, климатични или географски аргументи. Предварително беше отстранена опцията едни против други да играят отборите на Армения и Азербайджан, Беларус и Украйна, Гибралтар и Испания, Косово и Босна и Херцеговина, както и Косово и Сърбия.

Също по този начин дружно можеше да се паднат най-много две страни с риск от тежки зимни условия (Беларус, Естония, Фарьорски о-ви, Финландия, Исландия, Латвия, Литва и Норвегия). Както и най-много една двойка тимове от страни на прекалено разстояние една от друга (заради голямата раздалеченост на Исландия и Азербайджан, Португалия и Казахстан и т. н.).

За Евро `24 ще се класират първите два тима от всяка група, както и три отбора, които ще намерят място през плейофите в Лигата на нациите. В тях ще вземат участие общо 12 страни - по четири най-предно класирани отбора в първите три дивизии на комерсиалния шампионат на УЕФА, които не са намерили място на европейското състезание през общоприетите квалификации.

 

ЖРЕБИЙ ЗА КВАЛИФИКАЦИИТЕ ЗА ЕВРО `24

Група А: Испания, Шотландия, Норвегия, Грузия, Кипър

Група B: Нидерландия, Франция, Ирландия, Гърция, Гибралтар

Група C: Италия, Англия, Украйна, Северна Македония, Малта

Група D: Хърватия, Уелс, Армения, Турция, Латвия

Група E: Полша, Чехия, Албания, Фарьорски о-ви, Молдова

Група F: Белгия, Австрия, Швеция, Азербайджан, Естония

Група G: Унгария, Сърбия, Черна гора, България, Литва

Група H: Дания, Финландия, Словения, Казахстан, Северна Ирландия, Сан Марино

Група I: Швейцария, Израел, Румъния, Косово, Беларус, Андора

Група J: Португалия, Босна и Херцеговина, Исландия, Люксембург, Словакия, Лихтенщайн

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР