Българският министър на отбраната Тодор Тагарев отрече твърденията, че е

...
Българският министър на отбраната Тодор Тагарев отрече твърденията, че е
Коментари Харесай

Тагарев отрече да е „ябълката на раздора“ в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

Българският министър на защитата Тодор Тагарев отхвърли изказванията, че е бил „ ябълката на раздора “ в несполучливите договаряния за основаване на ново държавно управление сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и изрази убеденост, че не е бил предмет на спор по време на полемиките.

„ Аз имам цялостно доверие на акад. Денков и той ме увери, че моето име по време на договарянията не е споменавано “, съобщи Тагарев пред „ Българска национална телевизия “. Министърът адресира опасенията по отношение на даването на военна помощ на Украйна , наблягайки, че това не заплашва бойните качества на България.

„ Определено не даваме всичко. Кабинетът схваща, че помощта за Украйна е инвестиция в нашата лична сигурност “, посочи Тагарев, успокоявайки публичните терзания по отношение на възможната загуба на боен потенциал .

По отношение на развиването на българската войска в границите на 20 години участие в НАТО, Тагарев означи забележителното усъвършенстване в готовността за взаимни интервенции със съдружниците.

„ В съпоставяне преди 20 години несъмнено армията е доста по-добре готова “, сподели той, наблягайки значимостта на интернационалното съдействие за общата сигурност . Относно превъоръжаването на армията Тагарев увери, че процесът върви поетапно, с акцент на дълготрайни планове за усъвършенстване на отбранителните качества на страната.

„ Тези огромни планове не се случват в границите на мандата на един министър “ , съобщи той, изтъквайки напредъка в обновлението на авиационната техника и придобиването на нови военен транспортен съд и радари. В отговор на рецензиите за забавянето на изпращането на обещаните БТР-и за Украйна Тагарев акцентира, че тематиката е била преекспонирана и че процедурите са били стартирани в точния момент.

„ Това е преекспонирано политически “, означи той, описвайки напъните за бързата организация и осъществяване на процеса. Министърът акцентира стратегическото значение на поддръжката за Украйна в подтекста на съветската експанзия, като акцентира моралния и стратегически интерес на България да оказва помощ на Украйна.

„ България още веднъж съумя да се нарежда на почтено място измежду съдружниците ни “, заключи Тагарев, подкрепяйки уговорката към груповата сигурност на НАТО и помощта за Украйна.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР