Българският износ за Обединените арабски емирства е двойно по-голям от

...
Българският износ за Обединените арабски емирства е двойно по-голям от
Коментари Харесай

Министър Стоянов: Българският износ за ОАЕ е двойно по-голям от насрещния внос

Българският експорт за Обединените арабски емирства е двойно по-голям от насрещния импорт.

Това акцентира министърът на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов при откриването на бизнес конгрес, проведен от Търговската камара на Абу Даби. Събитието е част от програмата на българската делегация, водена от президента Румен Радев, която включва представители на държавното управление и бизнеса. Участие във форума взеха 15 български и 30 локални компании.

“Подобни събития са основата за слагане на дълготрайни партньорства и съм сигурен, че с политическата ангажираност на най-високо равнище, която през днешния ден виждаме, е въпрос единствено на време за реализиране на още по-добри резултати в икономическото съдействие сред нашите две страни ”, сподели министър Стоянов. Той обърна внимание, че данните за първите шест месеца на 2022 година не престават наклонността за растеж на двустранния стокообмен – с 18% или общо 83.2 млн. щ.д. “Българският експорт заема към 2/3 от стокообмена, като позитивна наклонност е, че значителен дял от него са артикули от машиностроенето; електрическа инсталация и консумативи за медицината ”, добави той.

Според икономическият министър има голям необработен капацитет сред двете страни, който може да бъде преодолян с повече сходни двустранни срещи. “Светът се намира в поредност от рецесии, само че всяка от тях е и опция – включително да се разширят връзките с добре познати сътрудници, каквито са България и ОАЕ ”, разяснява Никола Стоянов.

По време на формалната аудиенция министър Никола Стоянов подписа два меморандума за съдействие – в региона на земеделието и туризма.

На финала са и договарянията по подписване на Споразумение за поощряване и взаимна отбрана на вложенията сред Правителството на Република България и Правителството на Обединените арабски емирства, заяви министър Стоянов. „ Липсата на това съглашение е забележителна спънка за реализацията на повече арабски вложения у нас “, добави той. През последните седмици в двете страни е задълбочена работата по стратегическия документ, като се чака формалното му сключване да бъде в най-кратки периоди.

“България е дестинация с голям капацитет за арабските компании – както със стратегическото си състояние, по този начин и с достъпа до единния европейски пазар. На този декор вложенията от ОАЕ за предходната година са едвам 3,1 млн. евро ”, акцентира министър Стоянов. По думите му една от аргументите за толкоз ниските стойности е неналичието на този документ.

“Реализирани са десетки визити на българските институции и бизнеса и всякога когато се е стигало до показване на в действителност огромни планове за вложения е поставян въпросът за това съглашение. Въпреки това нищо не е било направено за слагането на тази административна основа за развиване на икономическите ни връзки ”, разяснява Никола Стоянов и акцентира, че за първи път двете страни са обединени по съответни текстове, които ще залегнат в бъдещото Споразумение.

„ На фона на милиарди вложения в някои европейски страни, общата стойност на плановете на компaнии от ОАЕ у нас възлиза на 129.3 млн. евро. Надявам се след подписването на този документ да увеличим в пъти тези стойности “, сподели още министър Стоянов.

В формалната делегация на президента Румен Радев вземат участие още вицепремиерът и министър на превоза и известията Христо Алексиев, министърът на външните работи Николай Милков, министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев и др.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР