Българският футболен съюз е изразходил неправомерно 144 510,99 лв., отпуснати

...
Българският футболен съюз е изразходил неправомерно 144 510,99 лв., отпуснати
Коментари Харесай

БФС е изразходил неправомерно над 140 000 лв. държавни пари

Българският футболен съюз е изразходил непозволено 144 510,99 лева, отпуснати му от страната. Това откри инспекцията на Министерството на младежта и спорта, разпоредена от Красен Кралев през октомври 2019 година Пред БФС в този момент има два разновидността - да възвърне сумата на министерството или да не одобри резултатите от инспекцията и двете страни да решат разногласието по правосъден път.

Проверени са общо 11 контракта от интервала 2015-2018 година на обща стойност 5,642 млн. лева Нарушение е намерено само към организацията на европейското състезание за юноши до 17 година напролет на 2015 година, което се организира в Бургас, Созопол, Стара Загора и Сливен. Президент на БФС по това време беше Борислав Михайлов, а основен уредник на Евро `15 - тогавашният зам. изп. шеф на централата и сегашен изп. шеф на " Левски " Павел Колев .

Разминаването от над 140 000 лева идва от контракт за прилагане на ст. " Лазур " в Бургас , стопанисван тогава от несъществуващия към този момент ПФСК " Черноморец ". Клубът е получил от БФС 305 000 лева наем за оборудването, което съгласно условията на УЕФА е трябвало да бъде разполагаем непрекъснато.

Проверката на ММС е открила, че наемът е бил уместен само за интервала от 28 април до 22 май, като тогава изплатената сума е трябвало да бъде единствено 162 234 лева БФС обаче е отчел, че е платил наем за още към три седмици - десетина дни преди първата подготовка и десетина дни след края на шампионата, когато занимания не са провеждани. Разликата от 142 766 лева би трябвало да бъде възобновена на страната.

През ноември следствие на bTV повдигна въпроси за съмнителни покупко-продажби за пазаруване на екипировка като част от взаимната стратегия на ММС и БФС за развиване на детско-юношеския футбол. Проверката на министерството е открила, че платените цени са в границите на пазарните и тук нарушавания няма.

По програмата за развиване на детския футбол (обхващаща играчи от 7 до 12 г.) БФС е получил общо 1,344 млн. лева за интервала 2015-2018 година Извършена е инспекция на 591 футболни клуба за получена екипировка, като всички без един са удостоверили, че са получили екипи, топки и сакове за топки. Единствено ФК " Младост 2015 " (Сф) публично заявява, че не е взел нищо, макар че е взел участие на три шампионата, заради което БФС би трябвало да върне други 1744,99 лева на ММС .

Също по този начин инспекцията е открила, че при вицепрезидентите на БФС Атанас Фурнаджиев и Йордан Лечков, който към този момент не извършва тази служба, няма спор на ползи. Двамата бяха разследвани за подобен поради осъществяване на публични лагери на БФС в свързани с тях хотели в Банско и Сливен. Според ММС обаче футболният съюз не е бил задължен да ползва Закона за публичните поръчки в тестваните случаи .

По-рано тази седмица стана ясно, че БФС е получил поддръжка от страната по схемата 60/40 за подкрепяне на бизнеса. Футболната централа е взела 51 051.95 лв., демонстрира оповестеният на 28 април лист на работодателите, на които са изплатени обезщетения. Там като настрана юридическо лице попада " Национална футболна база " (1660.73 лева.), която ръководи националния комплекс на БФС в столичния кв. " Бояна ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР