Българският фондов пазар и през юли донесе главоболия и загуби

...
Българският фондов пазар и през юли донесе главоболия и загуби
Коментари Харесай

Лятното безвремие омаломощи банковите акции

Българският фондов пазар и през юли донесе главоболия и загуби на вложителите. Спечелените парични средства - от дивиденти, от назад изкупуване, от покупко-продажби на БФБ, не се върнаха на борсата през летния месец, а "полетяха " към морските курорти и за други покупки. В резултат на това статистиката регистрира невисок брой покупко-продажби с всички съществени групи финансови принадлежности, надлежно и оборотът бе алегоричен.

След два следващи месеца на покачване, през юли показателят на сините чипове SOFIX още веднъж регистрира намаляване - с 1.21%, до 580.680 пункта. Случилото се бе напълно разумно, откакто от сдруженията, участващи в базата му за пресмятане (общо 15 компании) девет бяха губещи в борсовата търговия през седмия месец. Два от другите измерители на фондовата интензивност (BG TR30 и BGBX 40) също са на алена територия. Единствено показателят на имотните компании BGREIT се увеличи алегорично през юли с 0.81% - до 126.850 пункта.

И акциите на обществените банки се увлякоха в лятната сънливост, която владее фондовата борса. Единствено акционерите на "Централна кооперативна банка " могат да са удовлетворени от растежа в цените на книжата й в края на седмия месец. Акциите на "Първа капиталова банка " позагубиха още от цената си, което пък сви и пазарната й капитализация. Търговията с книжата на "Българо-американска кредитна банка " и "Тексимбанк ", остана на познатите равнища.

В последна сметка броя на изтъргуваните банкови бумаги е по-висока най-много поради желанието на някои вложители да се освободят от това влагане. Така в двадесет и трите борсови дни на седмия месец притежателя си смениха 224 476 броя от тях при 89 165 през юни.



В последните четири месеца акциите на

"Централна кооперативна банка "

се търгуват все към 1.50 лева за един брой. Сделки с дребни пакети бумаги променяха леко придвижването на котировките нагоре или надолу.

Ножицата сред цените се разшири до осемнадесет стотинки, като покупко-продажбите ставаха в рамките сред 1.46 и 1.64 лева за акция. Лъкатушенето по нервите на акционерите обаче продължи през целия юли. През първата половина на месеца котировките се спускаха надолу като удариха и дъното от 1.46 лева за един брой. През юни най-ниската стойност на книжата на "Централна кооперативна банка " (ЦКБ) беше 1.50 лв..

Последва обаче поврат, като цените прескачаха с лекост 1.50 и 1.60 лева за дял и демонстрираха, че имат сили и за освен това. Те продължиха да натрупат стойност и затвориха юли с впечатляващите 1.6499 лева и по този начин оформиха най-високата им стойност за седмия месец на годината откакто прибавиха 13% към месечното дъно. През юни борсовите играчи бяха подготвени да броят най-вече по 1.57 лева, с цел да прибавят такива бумаги в протфейла си.

Оптимизмът към книжата на ЦКБ добави 10 стотинки към цената им в последния борсов ден по отношение на края на юни. Този растеж подвигна още и пазарната капитализация на банката от групата "Химимпорт ", която към този момент е 209.75 млн. лв..

В резултат на това вложителите си размениха двойно повече бумаги - 119 408 броя по отношение на 54 583 лота през юни.

Котировките на акциите на

"Първа капиталова банка "

през юли останаха под тези от юни. Книжата на трезора регистрираха най-високата си стойност от 3.28 лева още в първия борсов ден. Тя обаче е с осемнадесет стотинки под върха през шестия месец.

И оттова всичко потегли надолу - като котировките при "Първа капиталова банка " (ПИБ) даже направиха два опита (неуспешни за утешение на акционерите) за пробив под кота "три лв. ". Но те пък оформиха новото месечно дъно при 2.9577 лева за един брой. Това е и най-ниската цена, плащана за книжата на кредитната институция през 2019-а.

След този срив, акциите на ПИБ демонстрираха някакво раздвижване и поеха страхливо нагоре. Те завършиха юли с 10 стотинки под цената си от края на юни. При това състояние нямаше по какъв начин и пазарната оценка на обществената банка да не олекне. Така на 31 юли тя е с 3% по-ниска и ПИБ коства единствено 348.63 млн. лв.. И за шести следващ път през тази година кредитната институция има пазарна капитализация под четиростотин милиона лв..

Страховете на някои от вложителите, закупили акции на ПИБ, получиха действителни контури - двойно повече бумаги (75 273 броя) смениха притежателя си през юни.

Борсовата търговия с акциите на "Българо-американска кредитна банка " и на "Тексимбанк " вървеше в познатите рамки - ниски размери и без съществени ценови отклонения.

Търговията с книжата на

"Българо-американска кредитна банка "

продължи на равнищата, при които приключи в края на юни - 6.45 лева за един брой, която остана най-ниската цена и за седмия месец на годината. Сделки имаше единствено в четири от борсовите дни, само че и те бяха задоволителни котировките да прибавят още няколко стотинки към цената си. И по този начин до последния ден на юли, когато книжата на "Българо-американска кредитна банка " (БАКБ) нарастнаха до 6.50 лева за акция - най-високата цена от месец май насам. Статистиката на БФБ тогава регистрира покупката на пакет от 18 441 бумаги от мажоритарния притежател "СиЕсАйЕф ", следен от Цветелина Бориславова, която е член на надзорния съвет на банката. Без тази договорка сред портфейлите на вложителите прелетяха единствено 5577 лота.
Тъй като при тази котировка бе затворена борсовата търговия, а тя е пет стотинки над регистрираната от края на юни, то и пазарната капитализация на банката на Цветелина Бориславова се усили с един милион лв.. Така пазарните играчи я оцениха на 160.49 млн. лв..

Само в два от борсовите дни имаше интерес към акциите на

"Тексимбанк "

Котировките им останаха в тесните рамки сред 2.66 и 2.70 лева за дял, които оформиха и двете гранични стойности. В тях бяха трансферирани общо 5677 акции. А защото книжата на обществената банка завършиха търговията с 10 стотинки под цената си от последния борсов ден на юни, то и пазарната й оценка незабавно отрази този спад. Така в края на юли тя е с към три милиона по-ниска и "Тексимбанк " коства 74.59 млн. лв..

Според статистиката на Българска народна банка размерът на депозитите продължава да пораства и през юни - за петдесет и пети следващ месец. Спестяванията на семействата са с 9.2% повече, като доближават 50.8 милиарда лв., а тези на компаниите се усилват с 5.9% до 22.8 милиарда лв..

Според анализаторите има обаче и един позитивен миг в тази наклонност. За седми следващ месец влоговете на компаниите бележат единствено едноцифрни годишни растежи. Това пък е сигнал, че ненапълно се усъвършенства капиталовата среда в действителната стопанска система, която има връзка и с растежа на вложенията в границите на Брутният вътрешен продукт, който макар че е релативно слаб, е позитивен за интервала - това демонстрира месечният стопански преглед на "Райфайзенбанк (България) " ЕАД.

Тъй като сме в разгара на лятото надали става въпрос за преориентиране на вложенията от банките към финансовия пазар. По-скоро поради летните отпуски понижават парите, ориентирани към трезорите. А това значи още един или повече слаби борсови месеци на контролирания пазар у нас.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР