Българският фармацевтичен съюз /БФС/ приветства предложението на Българския лекарски съюз

...
Българският фармацевтичен съюз /БФС/ приветства предложението на Българския лекарски съюз
Коментари Харесай

Фармацевтите искат допълнителни 1000 лв. за всяка аптека, която стане денонощна

Българският фармацевтичен съюз /БФС/ приветства предлагането на Българския лекарски съюз /БЛС/ за приемане на нормативни промени за насърчаване на разкриването на повече денонощни аптеки в България. Такава смяна може да бъде обезпечаването на спомагателни 1000 лева от бюджета за всяка аптека, която стане денонощна (за времето на пандемията), по прилика на спомагателното възнаграждение за персоналните лекари, които им бяха обещани като тласък, с цел да преглеждат пациентите си с COVID-19. Това се споделя в позиция на Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз, изпратена до медиите.

В случай, че приказваме за дълготрайно решение, обезпечаването на денонощни аптеки би могло да се подсигурява от бюджета на НЗОК, което най-сетне би легитимирало ролята на аптеките като здравни заведения, каквито са в действителност по закон, а по-важно - и по задача, както стана ясно в изискванията на пандемията от COVID-19, показват още от БФС.

Що се отнася до предлагането да се промени методът на отпущането на лекарствени артикули без лекарско наставление (т.нар. ОТС-лекарства), считаме, че в тази обстановка не е належащо да се либерализира още повече фармацевтичният пазар, като се оферират медикаменти в супермаркетите и бензиностанциите, и че тази мярка няма да спомогне за обезпечаване на вярна фармацевтична грижа. В тези обекти пациентите няма да имат достъп до фармацевтична консултация, а безконтролната приложимост на медикаменти без лекарско наставление може да бъде рискова за тяхното здраве, се споделя още в позицията.

Споделяме мнението на управлението на БЛС, че е от изключителна значимост цялата здравна система да работи дружно и всички старания и запаси да бъдат ориентирани към превъзмогване на рецесията. В тази връзка, подсещаме за опцията лекарите да предписват медикаменти по интернационалното им непатентно название (т.нар. генерично предписване), която е необятно възприета в Европейски Съюз процедура, улесняваща пациентите и фармацевтите в обезпечаването на нужните медикаменти. Точно в този момент е подобаващият миг и за въвеждане на генерична подмяна при някои медикаменти, показват от Българския фармацевтичен съюз.

В търсене на най-хубавите решения за превъзмогване на рецесията, обвързвана с COVID-19 сме подготвени да споделим и сполучливи практики от други страни, в които за по-успешна битка с пандемията бяха разширени пълномощията на фармацевтите във връзка с слагане на ваксини, определяне на избрани медикаменти и други В модерната медицина в центъра на опазването на здравето стоят не медицинските експерти, а пациентите. Всички медицински експерти следва да работят в пълноправно съдействие, още по-единни, насочени към една единствена цел - сполучливо справяне с пандемията от COVID-19, се споделя в позицията на УС на Българския фармацевтичен съюз.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР