Българският еврокомисар Мария Габриел откри днес в Кипър Форум за

...
Българският еврокомисар Мария Габриел откри днес в Кипър Форум за
Коментари Харесай

Мария Габриел: Иновативен цифров портал дава възможност на младите хора да споделят визията си за бъдещето на Европа

Българският еврокомисар Мария Габриел откри през днешния ден в Кипър „ Форум за народна власт “ дружно с ръководителя на Камарата на представителите Анита Деметриу. Това е водещото събитие в страната отдадено на Европейската година на младежта. Участие взеха също комисарят по гражданските въпроси на Кипър Панайотис Сендонас и министърът на образованието, културата и младежта Продромос Продрому. Мащабната демонстрация сплоти политици, юношески организации, обществени сътрудници, гражданското общество в спор за дейното включване на младите в демократичния живот иполитическите процеси.

„ Изслушване, включване, поддръжка – това са основните думи определящи духа на Европейската година на младежта 2022. Годината е отдадена на младежите за те да споделят концепциите си за бъдещето, дефинират общи начинания и вземат участие в тяхната реализация. Младите хора имат все по-активна роля в обществото. Последното изследване на Евробарометър демонстрира възходящата им ангажираност – 58 % от младежите са взели участие в юношески организации през последните 12 месеца. Това е 17% повече по отношение на последното изследване през 2019г. Вълнуват ги мирът, интернационалното съдействие, образованието, здравето, околната среда. С помощта на младежите може да реализираме повече и по-добри резултати по тези тематики “, съобщи Мария Габриел.

Според изнесените данни 72% от младежите споделят упованието лицата, вземащи решения, да се вслушват в по-голяма степен в техните претенции и подхващат съответни дейности. Това е задачата и на новата самодейност на българския еврокомисар – онлайн платформата „ Изрази мнението си “. Тя ще даде опция на всеки млад европеец да запише визията си за Европа, в която желае да живее. „ Чрез новаторската платформа можем да чуем гласовете на младежите в цяла Европа. Искаме да дадем опция на всеки млад европеец да показа мнението си, визията си за стабилно, спокойно и демократично бъдеще “, означи Мария Габриел.

Младите хора са мотор на нововъведенията в Европа. Европейската просвета има потребност от тяхното творчество и нововъведение. Комисар Габриел посети също Кипърската фондация за научни проучвания и нововъведения, където се намират суперкомпютъра CyTera, мобилната лаборатория за археология STARLab и институтът за безпилотна авиация. Работното й посещаване приключи със среща с представители на кипърската иновационна екосистема в областта на културата, медиите и творчеството.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР