Българският енергиен холдинг (БЕХ) се готви да заведе съдебно дело

...
Българският енергиен холдинг (БЕХ) се готви да заведе съдебно дело
Коментари Харесай

БЕХ ще съди Топлофикация-София за 700 млн. лева

Българският енергиен холдинг (БЕХ) се готви да заведе правосъдно дело против столичната " Топлофикация ", в случай че до края на идващия месец сдружението не стартира да изплаща дълга си от близо 700 млн. лв.. Това излиза наяве от писмо на БЕХ до надзорния съвет на " Топлофикация-София " с копия до премиера Бойко Борисов, енергийния министър Теменужка Петкова и вицепремиера Томислав Дончев.

В него холдингът отхвърля поисканото от столичното парно ново предоговаряне с в допълнение отлагане и понижение на лихвените проценти. Миналата година той беше трансфериран от " Булгаргаз " към държавния енергиен холдинг, напомня вестник " Политика ".

" БЕХ не приема предлагането на " Топлофикация-София " за на двете съществуващи съглашения от 2015 година и 2019 година Считаме, че изискванията по подписаните съглашения отразяват оптимално допустимите взаимни отстъпки от БЕХ, които холдингът може да направи за " Топлофикация-София ", отчитайки както икономическата, по този начин и обществената взаимозависимост на топлофикация за страната ", се споделя в писмото на енергийния холдинг. Оттам упорстват топлофикационното сдружение да подпише най-късно до 30 април 2021 година съглашението за дълга.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Тотален гаф със сметките за парно спретна " Топлофикация Софи...

Холдингът ще даде " Топлофикация " на съд, в случай че до тази дата не бъде подписано съглашението с посочения погасителен проект и предложение за надеждно поръчителство (залог на вземанията на " Топлофикация-София " ) или друга обезпечителна мярка в интерес на БЕХ.

В края на предходната година някогашният началник на енергийната комисия в Народното събрание Валентин Николов изрече концепцията страната посредством БЕХ да придобие собствеността на столичната " Топлофикация " против неплатения дълг. В момента, а концепцията още веднъж излиза на дневен ред.

Столичното парно е записало в бизнес проекта си за 2021 година взимане на капиталов заем от 500 млн. лв. за създаване на когенерации за увеличение на производството на електрическа сила. Очаква се това да стабилизира сдружението.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР