Българският данъкоплатец е платил над половин милиард лв. за тишината

...
Българският данъкоплатец е платил над половин милиард лв. за тишината
Коментари Харесай

Петков: Българският данъкоплатец е платил над половин милиард лв. за тишината на прокуратурата

Българският поданик е платил над половин милиард лева за тишината на прокуратурата. Това съобщи пред публицисти министър председателят.
Всичко по тематиката: Арестът на Бойко Борисов 156
Според него е умопомрачаващо, че българската прокуратура не е образувала досъдебно произвеждане по изказванията на Васил Божков, че е подкупвал високопоставени длъжностни лица.

„ Даже да не каже: „ дайте да създадем един „ Скайп “ диалог и да попитаме този човек “. Има го в закона. Как е допустимо, макар че го има в закона? Ако човек желае да не направи нещо, съм сигурен, че ще изкара от 100 кладенци вода. Ако някой желае да направи това нещо, съм сигурен, че може да го направи още на следващия ден. Особено тъй като Божков действително желае да даде информация. Това е необикновено “, разяснява министър-председателят.

Той акцентира, че не става въпрос за дребна сума пари.

„ Това е ощетяване на бюджета с 550 млн. лева Това значи, че българският поданик е платил за тази тишина на прокуратурата над половин милиард. Ако половин милиард от нашите пари са изтекли поради готовността на някакви хора да одобряват рушвет от 60 милиона в кеш? Ако всичко това се окаже правилно, и да нямаме даже предпочитание да създадем досъдебно произвеждане? Да не се разпитат сътрудниците на Божков, да не се разпитат секретарките във финансовото министерство. Просто си затваряме очите. Ако приказваме за окупирана институция, която не си прави работата, този случай го направи очевадно “, акцентира.

Премиерът разяснява и планове в гаража на пиарката на Борисов джип на „ Аркад “.

„ Руската тръба се построява за 3 години. Изведнъж остават едни джипове. Единият просто е останал безвъзмезден при мъжа или при самата пиарка. Няколко джипа са оставени в екоминистерството. Един дори е оставен в Министерство на енергетиката. Кой раздава джипове – толкоз скъпи коли, просто по този начин? Много натовски настроена партия, обаче някак си работи с съветски планове. Дава 3 милиарда от нашите пари за съветски планове и тези джипове, които просто по този начин са оставени за прилагане на един положителни хора, които очевидно са им помагали за реализацията. Няма безвъзмезден обяд. Някой ги е дал тези джипове за нещо. Никой не е вманиачен, с цел да си мисли, че тези джипове са ги не запомнили “, уточни той.

Според всички джипове би трябвало да се върнат.

„ Когато е даден безвъзмезден подарък, той нормално е прекомерно безценен. Като данъкоплатци, най-вероятно всички ние сме платили извънредно доста за тези джипове и костват доста пъти повече на българския поданик, в сравнение с цената им. Ужасно е, че някои хора ги карат и сега “, добави той.

Премиерът изясни и защо е бил разпитван.

„ Има нов отчет от Министерство на финансите, който проучва по какъв начин са се давали и одитирали евросредствата, за които министърът на финансите е отговарял. Става ясно, че голям % от евросредствата под негово управление, в някои региони приказваме за над 90%, има единствено един позволен участник. Ако това не е очевадна операция или липса на надзор, не знам какво е “, сподели той.

Според Петков точно този отчет потвърждава, че е имало нередности по времето, в което Владислав Горанов е ръководел Министерство на финансите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР