Българският алпинист Атанас Скатов изкачи четвъртия си осемхилядник за тази

...
Българският алпинист Атанас Скатов изкачи четвъртия си осемхилядник за тази
Коментари Харесай

Атанас Скатов изкачи десетия си осемхилядник

Българският планинар Атанас Скатов изкачи четвъртия си осемхилядник за тази година - вр. Дхаулагири в Непал и усъвършенства персоналния си връх досега (3 върха за една година). С височината си от 8167 м. Бялата планина ( в превод от санскрит) се подрежда на седмо място измежду 14-те осемхилядника на нашата планета.

Еко-експедиция “Дхаулагири 2019” тази година беше съпроводена с доста динамични промени на климатичните условия - значителни дъждове, ежедневни снеговалежи, вятър и слънце. Това много затрудни адаптацията на Скатов, който съумя да направи единствено една ротация по височинните лагери и нападна върха незабавно по-късно, с цел да се възползва от последните хубави дни преди идните ветрове.

Връх Дхаулагири е четвърти осемхилядник за Атанас Скатов,който съумя да реализира в границите на под 150 дни, откакто изкачи по-рано на 15 май вр.Канчендзьонга и вр.Гашербрум 1 и вр. Гашербрум 2 в Пакистан. Той е 10-ти връх за него от втория му план за нанагорнище на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на животинска храна.

До края на плана остават за нанагорнище още 4 осемхилядника - върховете - К2, Броуд Пик, Нанга Парбат и Шиша Пангма.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР