Българският алпинист Атанас Скатов е паднал при слизане от Лагер ...

Българският алпинист Атанас Скатов е паднал при слизане от Лагер

Атанас Скатов е паднал в пропаст под К2

Българският планинар Атанас Скатов е паднал при слизане от Лагер 3 към Базовия лагер след несполучлива нощна офанзива на втория по височина връх К2 (8611 м).

Това оповестява в Туитър профилираната компания за височинни експедиции Alpine Adventure Guides.

В известието се споделя още, че причина за рухването на Скатов е скъсано въже.

"Тялото му към момента не е намерено и екип от шерпи е по пътя да го търси ", пишат още от компанията.

От непалската фирма-организатор на експедицията оповестиха за БНР, че Скатов е паднал на място, където не може да бъде изпратен избавителен екип и по тази причина натам ще лети хеликоптер.

Около 11:30 часа българско време от Скарду е полетял хеликоптер на пакистанската войска, който ще направи оглед на региона. Това оповестиха за БНР от пакистанската организация, която обслужва експедицията на място. Свързахме се и с екипа на Скатов, само че от там споделиха, че нямат информация.

Българското външно министерство ревизира известията в медиите за изгубването на алпиниста и е в непрекъсната подготвеност да окаже нужното цялостно подпомагане, оповестяват от пресцентъра на ведомството.

Ситуационният център на министерството е в контакт с посолствата ни в Пакистан и Китай. В посолството ни в Пекин към този момент работи спешен център по случая.

Източник: banker.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg