Българските зърнопроизводители излизат на протести в цялата страна. Причината -

...
Българските зърнопроизводители излизат на протести в цялата страна. Причината -
Коментари Харесай

Евтиното украинско зърно изкарва на протест зърнопроизводителите

Българските зърнопроизводители излизат на митинги в цялата страна. Причината - безконтролният съгласно тях импорт на зърно от Украйна , което подбива цената на родната продукция и води до спад на качеството.

" Украинският слънчоглед, пшеница и ечемик се изкупуват от български преработватели и търговци на непазарни цени, които са надалеч под себестойността на българската продукция.

В разгара на беритба локалният пазар се задоволява от украинското зърно, като срутва пазара на българското зърно както като цени, по този начин и като пазарна интензивност. Най-засегнати са дребните производители, които нямат хранилища, с цел да съхраняват продукцията си, като са принудени да продават на ниски цени под себестойност ", сподели на конференция в Българска телеграфна агенция Костадин Костадинов, ръководител на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Друг главен проблем - качеството на внасяната украинска продукция. Така да вземем за пример се оказало, че БАБХ няма лаборатория, в която да изследва внасяното зърно. Така проба в самостоятелна лаборатория създали представители на асоциацията, като индикаторите били надалеч под условията на Европейския съюз в параметри като мъртви инсекти на кг, наядени или счупени зърна, протеинова стойност и други Подобна била и обстановката при слънчогледа. " Това демонстрира, че тази продукция сигурно не е от тази година. "

" В последна сметка тези български производители на слънчоглед, които разполагат със хранилища, след време ще продадат продукцията си на открито, като в България ще остане некачественият слънчоглед, които ние ще консумираме ", предвижда предсеадателят на зърнарската асоциация.

Исканията на сектора - да бъде неразрешен вносът на зърно и маслодайни култури от трети страни в Европейски Съюз, като обаче бъде обезпечен кулоар за износа им към нуждаещи се страни , само че без те да попадат на пазари като нашия, което има унищожителен резултат.

От 11 часа на 14 септември над 2000 селскостопански машини са на улиците на 17 огромни града в страната, само че без София. Предстои зърнопроизводителите да показват настояванията си на министъра на земеделието.

" Ако не бъдем чути, идваме в София и по границите ", закани се Костадинов./News.bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР