Българските въоръжени сили трябва да имат нови зенитно-ракетни комплекси, а

...
Българските въоръжени сили трябва да имат нови зенитно-ракетни комплекси, а
Коментари Харесай

До 2032 г. нови ракети трябва да поемат защитата на българското небе

Българските въоръжени сили би трябвало да имат нови зенитно-ракетни комплекси, а идващият парламент ще задвижи процедурата за покупка на 3D радари, разгласи пред публицисти министърът на защитата Георги Панайотов.

Той направи този коментар по време на проява на оборудването на противовъздушната ни защита. Най-новите ни комплекси „ земя – въздух “ са С-300, незначителен брой от които са доставени през 1989 година Останалите системи са руски и са от 60-те и 70-те години, сходно е ситуацията и с радарите.

Панайотов акцентира, че и с наличното нашите военни поразяват 90% от задачите при образователните стрелби на Шабла, само че е нужна нова техника. Покупка на ЗРК е планувана в Програмата за развиване на въоръжените сили до 2032 година: „ Това ще се случи, не мога да се наемам с съответна година “.

По-ясен е въпроса със закупуването на 7 мобилни и стационарни 3D радара за най-много 390 млн. лв.. През идната седмица се чака държавното управление да разиска решение, с което процедурата да се преглежда от идващия парламент.

Панайотов уточни, че към този момент са правени предварителни запитвания към компании, само че спечелилият всред най-хубавата оферта в състезанието без да има политически детайл.



По отношение на новите бойни машини на пехотата към този момент е подготвен анализът на препоръчаните разновидности, а за тези за силите за специфични интервенции Панайотов уточни, че няма информация за съществени спънки по процедурата.

Вече се работи по бюджета за 2022 година, като той ще е поредна стъпка по поетия ангажимент 2% от Брутният вътрешен продукт да отиват за защита. 20% от парите за армията ще са за придобиване на нови качества: „ На армията трябват 3D радари, бронирани машини, зенитно-ракетни комплекси, кораби, подводници, отправихме питане до „ Локхийд-Мартин “ за втората група самолети F-16. Има потребност от самостоятелна екипировка, радиостанции… Армията би трябвало да е способна да извършва конституционните си отговорности и това би трябвало да се разбере и от политиците, и от българския народ “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР