Българските управляващи и ресорният министър не знаят на колко фирми

...
Българските управляващи и ресорният министър не знаят на колко фирми
Коментари Харесай

Нинова: Правителството не знае колко фирми какво количество боклуци внасят

Българските ръководещи и отрасловият министър не знаят на какъв брой компании са дали позволение да внасят отпадъци, какво количество са разрешили и къде се намира то. Това са изводите от чуването на екоминитъра Нено Димов пред депутатите през днешния ден по искане на Българска социалистическа партия. Лидерът на левицата Корнелия Нинова разкритикува остро държанието на ръководещите и признанието им, че не знаят какво тъкмо се случва. Поводът за чуването на министъра бе информацията отпреди няколко дни, че Италия е задържала стотици тонове отпадък, предопределен за България.
Нено Димов изясни, че Министерство на околната среда и водите не е давала позволение и че от Италия няма публична информация за отпадъци, предопределени за преправка у нас. Италианската преса писа, че става въпрос за скица на италианската мафия и че е предопределен за България.
Корнелия Нинова насочи няколко въпорса към миинстър Димов: Вярно ли е, че това количество е предопределено за България, кой от италианска страна стои зад това, кой от българска страна чака този отпадък и какво можете да създадат службите на двете страни, с цел да пресечете този канал за зариване на България с нерегламентирани отпадъци?
Лидерът на Българска социалистическа партия бе безапелационна, че по тематиката има цялостен административен безпорядък в контрола над този развой. Митниците дават отговор на границите, Министерство на вътрешните работи дава отговор вътре в страната, Регионална инспекция за опазване на околната среда дава отговор за сметища - т.е. никакъв надзор, заключи Нинова. По думите й Министерство на околната среда и водите издава решение единствено по документи и явно тук е казусът - по документи влизат първични материали за преработване и произвеждане, министерството си гледа документите - всичко е " наред ", разписва, пуска и няма никакъв надзор вместо тази суровина какво влиза. А явно влизат боклуци. И си трансферират още веднъж отговорността от институция на институция.
Искаме чиста вода, чист въздух, чиста земя и храна. Изискваме незабавни ограничения - не общи приказки, каквито чухме през днешния ден тук, обърна се Нинова към болшинството. И продължи, че единственият извод, който може да се направи от оправданията на управлящите е, че или нямат информация, или я крият. И че в действителност няма действителен надзор върху целия този развой.
Някой изкарва доста пари от това, а българският народ се трови. Това не може да продължава по този начин. Ние ще продължим с тематиката, ще внесем план за решения, които държавното управление би трябвало да извършва, акцентира още Корнелия Нинова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР