Българските ученици на 15 и 16 години, участвали в модул

...
Българските ученици на 15 и 16 години, участвали в модул
Коментари Харесай

Международно изследване: Българските ученици работят лошо в екип

Българските възпитаници на 15 и 16 години, взели участие в модул за решение на проблеми в съдействие, част от интернационалното проучване PISA 2015, са постигнали междинен резултат от 444 точки. В модула са взели участие над 6000 български деветокласници през 2015 година, като самостоятелният резултат на учениците варира от 316 до 570 точки.


Това заяви Светла Петрова - шеф на отдела " Анализи и интернационалните проучвания " в Центъра за оценяване в предучилищното и учебното обучение към МОН, при представянето на резултатите от новаторския модул от интернационалното проучване PISA 2015 за решение на проблеми в съдействие.

Тя означи, че този модул се прави за първи път в международен мащаб. Целта на модула е да се види могат ли учениците да вземат решение проблеми в съдействие, да реализират познания и полезности за обща цел, при авансово дефиниран резултат, изясни Петрова. В този модул на проучването през 2015 година са взели участие 51 страни и райони с общо над половин милион възпитаници. В края на 2016 година бяха показани резултатите от PISA 2015 в главната му част - за естествени науки, математика и четене, в което участваха 72 страни.

Учениците, взели участие в новаторския модул, се решавали разнообразни задания в чат със свои виртуални съученици. Компетентностите, оценени в този модул, не се образуват по съответен образователен предмет, а са част от образованието в учебно заведение по всички образователни предмети, в извънкласните действия, част са и от обществения опит на учениците, изясни Петрова.

Тя посочи, че с най-голям междинен резултат от новаторския модул са учениците от Сингапур /561 т./, следвани от учениците от Япония /552 т./, като това се двете страни, които са безапелационни първенци в модула за решение на проблеми в съдействие. Сред страните и районите с резултат от над 530 точки са Хонконг - Китай /541 т./, Корея /538 т./, Канада, Естония, Финландия, Макао-Китай, Нова Зеландия и Австралия.

България е измежду 25 страни, които са с достижения по модула под междинното на Организацията за икономическо съдействие и развиване /ОИСР/, а на последно място в класацията е Тунис с 382 точки, заяви Петрова.

Тя разяснява, че страните с висок резултат на главните модули на PISA - четене, математика и естествени науки, реализират висок резултат и на модула за решение на проблеми в съдействие. Това значи, че просветителните системи, които съумяват да приспособяват образователните си стратегии и преподавателските си способи към насърчаване на умения за мислене и за решение на проблеми, и подчертават върху образованието с планове и посредством изледователския метод, демонстрират високи резултати във всички области на PISA, заключи Петрова. Тя означи, че PISA не мери знанията на учениците, усвоени в учебно заведение, а наблюдава по какъв начин се употребяват тези познания и какви са уменията за мислене на учениците.

Според данните 49 % от българските възпитаници /при 28 % в ОИСР/ могат да се оправят единствено с най-лесните задания за решение на проблеми, при които би трябвало да се следва проект за решение на явен и несложен проблем, подпомагани обаче от своите сътрудници в екипа. Отново 49 % от нашите възпитаници /при 64 % в ОИСР/ се оправят със приблизително сложните задания от новаторския модул, при които е належащо високо равнище на съдействие сред екипа и се разпределят функции в него.

Само 2 % от българските възпитаници /при 8 % в ОИСР/ съумяват да се оправят с най-трудните задания, които изискват решаването на комплициран проблем и е належащо високо равнище на съдействие.

Изследването демонстрира, че във всички страни и райони девойките се оправят по-добре от момчетата при решаването на новаторския модул за съдействие. В страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз девойките имат междинен резултат с 29 точки по-висок от този на момчетата, а в България разликата е 32 точки. За общите резултати от PISA 2015 още веднъж има такава разлика в резултатите сред българските девойки и момчета, като при четенето тя е 48 точки, при естествените науки - 16 точки, а при математиката - 2 точки.

Данните демонстрират, че българските девойки, взели участие в модула, имат по-голяма подготвеност за съдействие, както и по-високо ценят връзките си с родственици, връстници и другари, в сравнение с момчетата. Но момчетата ни демонстрират по-голяма подготвеност да работят в екип спрямо девойките, разяснява Светла Петрова.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР