„Българските региони отчаяно се нуждаят от работещо правителство и функциониращ

...
„Българските региони отчаяно се нуждаят от работещо правителство и функциониращ
Коментари Харесай

Стефан Стоянов: Трябват регулации в строителството, иначе ще превърнем градовете в гета

„ Българските райони обезверено се нуждаят от работещо държавно управление и работещ парламент. Ние имаме централизирано ръководство и пълномощията на кметовете са лимитирани. Дори на втория град по величина капиталовата стратегия е в размер 30-40 милиона на година – релативно скроомен бюджет за проблемите, които стоят пред града. Ако няма европейско и държавно финансиране, градът и районът са обречени на закъснение “, това сподели зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов на бизнес конгрес за Пловдив и района, проведен от „ Капитал “.

Стоянов акцентира, че казусът с инфраструктурата на града и региона е сложен, само че сигурно минава през реализацията и довършването на три доста значими плана.

„ Пловдив прекатурна своята орис последните 10-20 години и икономическата промяна, която се случи в района, с помощта на бизнесмените, вложителите и икономическите зони, промени метода, по който гледаме на района. През 90-те затваряхме детски градини и учебни заведения, а в този момент не доближават Но пред нас има хубави проблеми на възходящ, разрастващ се район. Новият програмен интервал дава късмет да се възползваме и да създадем това развиване. От една страна имаме няколко доста огромни държавни инфраструктури плана взаимно с държавните и локалните управляващи. Сред тя е дотъкмяване и разширение на околовръстния път. Да, към момента Пловдив няма завършен подобен, което е извънредно необичайно. На към 30 минути от града живеят близо 600 000 души, публично регистрирани - това е метрополията на града и още импровизирано в нея живеят към 100 000. Имаме извънредно огромно скупчване на хора, нетипично отвън столицата. Нямаме различен градски превоз – единствено рейсове. Третата тематика е различното водоснабдяване, изключително с новите цени на тока. 90% от водата в Пловдив е помпиерска, т.е. употребяват се помпи. Преди повишението на цените сметките са към 1 милион на месец. Това са три огромни плана - за градска железница, околовръстен път и водоснабдяване, които са в домейна на страната, само че интензивно присъединяване би трябвало да вземем и ние. Затова те влизат като част от главните планове в Плана за интегрирано развиване на общината “, уточни Стоянов.

По думите на зам.-кмета плановете за развиване не би трябвало да се свеждат единствено до територията на град Пловдив. Действията би трябвало да са ориентирани към целия район, защото той действа дружно.

„ Мислим по какъв начин да работят по-активно със прилежащите общини, с цел да се развиват редом. Не на дойдат всички в града, а да помогнем и на района да се развие добре, там да има хубави жилищни квартали, да се развиват индустриалните зони, тъй че отмерено да се насели и да се развива районът “, уточни Стоянов.

„ Пловдив е превъзходен град, доста неща се случват тук и ще се случват тук. Вярваме в бъдеще то на българските градове, след десетилетия на депопулация, имам вяра, че хората ще стартират да се връщат. Пловдив е доста добър образец за противоположна миграция. Градът обаче стига до проблеми на всеки възходящ град. Български градове не са имали този проблем от доста време. Само в София се е следило –недостатъчна инфраструктура и презастрояване “, уточни Огнян Георгиев, редактор, " Капитал “, и добави „ Главният проектант споделя пред нас, че контролът върху застрояването в Пловдив е изгубен “.

„ Никой основен проектант не е онбашия. Съобразява се със Закона за устройство на територията /ЗУТ/ и не може своеволно да избира кое му харесва или кое не. Трябва да помислим за Закон за устройство на територията, защото проблемите с презастрояване са забележими. Има потребност от по-сериозна регулация в закона, въпреки това Общите устройствени проекти би трябвало да са с по-голяма тежест и локалните общини да одобряват по-ясни регулации. Иначе окончателно ще провалим огромните си градове и ще ги превърнем в гета и към този момент се виждат такива трендове “, уточни Стоянов.

Стоянов добави, че сега се работи и за различна подвижност. Той даде образци като облагородяването на пешеходните зони, над 50-километровите трасета от велоалеи, които се уголемяват, изкарването на колите от Капана. По думите му все още предпочитано се работи по проект за ограничението на трафика в необятния център на града в дни на замърсяване.

" Градският превоз е изключително огромен проблем в Пловдив и ще продължи да бъде. Затова сега хвърляме старания да изградим по-ясно партньорство с НКЖИ, която е водеща организация за градската железница, и да опитаме да засилим този развой. Реално към този момент ни би трябвало опция. Автобусите може да са по-хубави, по-добри, да идват по-редовно. Но те няма да подобрят два пъти под-добре транспортната скица. Напротив, те имат някакъв лимит. Различните способи за предвижване са доста значими и тук мога да посоча и даже двете компании за ел. тротинетки и първата българска компания, които дава електрически коли чартърен ", акцентира Стоянов.

Зам.-кметът обърна и изключително внимание върху цифровите умения на учениците, които са изведени на напред във времето в просветителната конструкция в Пловдив.

" Именно поради трансформацията, която претърпяваме през 21 век, икономическите промени, дигитализацията, преди към 7 години започнахме интензивно да вкарваме облачни технологии и базови цифрови умения във всички учебни заведения. Първоначално това потегли като пилотен план, само че сега към този момент всички 52 общински учебни заведения имат вдигнати платформи. Използваме безплатните платформи на двата софтуерни колоса Гугъл Microsoft. Най-дългата част бе образованието на учителите, изминахме дълъг интервал преди да пристигна коронавирус. Двата локдауна, изкараха огромни дефицити в просветителната система, от една страна имаме положителни обичаи и подготовка съпоставено с други страни, само че го няма живия живот на просветителната система, изключително когато приказваме за приблизително и професионално обучение. Тази стратегия ни даде опция да реорганизираме без да променяме просветителния развой, да дадем на голям брой деца базови цифрови умения. Говорим за обикновени неща и базови принадлежности, само че в действителност в случай че можем на бъдещата работна мощ и дейните хора да създадем пакет от умения, които те ще употребяват в целия си живот, това дава едно голямо преимущество за българската стопанска система. И без да се влагат милиони, без тежки тактики, хиляди пловдивски учители се преквалифицираха и сега вършат една тиха гражданска война, която ще докара до обилни промени единствено след няколко години, тъй като тези деца, които ще приключват след няколко години, ще имат напълно разнообразни умения от в този момент завършващите ", напомни Стоянов.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР