Българските почитатели на класическата музика са в очакване на една

...
Българските почитатели на класическата музика са в очакване на една
Коментари Харесай

Най-влиятелната жена диригент излиза за първи път пред българска публика

Българските фенове на класическата музика са в очакване на една извънредно вълнуваща среща този четвъртък. Софийската филхармония има достойнството да посрещне за първи път на сцената на зала " България " Марин Алсоп. Определят я като най-влиятелната жена диригент в света на класическата музика и тя сигурно е такава, тъй като чупи едно от най-големите клишета - че дирижирането въобще не е женска работа.

Родена в семейство на професионални музиканти, за Марин Алсоп е напълно естествено да се посвети на класическата музика. Съдбата ѝ е предопределена от първото ѝ вървене на концерт. На сцената излиза един безоблачен и благополучен човек, който приковава вниманието и сграбчва сърцето ѝ. Човекът не е какъв да е, а американският композитор и диригент Ленард Бърнстейн.

" Учителката ми по цигулка ми сподели, че девойките в никакъв случай не могат да станат диригенти, само че и двамата ми родители бяха професионални музиканти и те ми споделиха " Това е неуместно, можеш да бъдеш всичко, което искаш да си ". Те бяха доста подкрепящи в преследването на тази цел и в разбирането какво в действителност е дирижирането. Да си диригент е специалност, в която мъчно се пробива, без значение дали си мъж или жена, тъй като по принцип има доста малко благоприятни условия, само че за дамите те са още по-малко и идват доста по-късно. Като млад диригент и жена в същото време постоянно си мислех, че никой няма да ми даде шанса да върша неточности и да се продънвам, а това е доста значимо за израстването и развиването ", споделя Марин Алсоп.

Въпреки консервативните предубеждения Марин Алсоп не просто сбъдва фантазията си, а след години става обичана асистентка на своя идол Ленард Бърнстейн.

Казва, че до момента в който при започване на нейната кариера дамите диригентки са се брояли на пръстите на едната ѝ ръка, през последните пет години броят им доста повишен.

И се гордее, че по нейна самодейност дамите с тази специалност имат свое съдружие, което да отстоява правата им в един свят към момента доминиран от мъже.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР