Българските пенсионери, които живеят в Турция, са задължени два пъти

...
Българските пенсионери, които живеят в Турция, са задължени два пъти
Коментари Харесай

Българските пенсионери в Турция трябва да декларират два пъти годишно, че са живи

Българските пенсионери, които живеят в Турция, са задължени два пъти в годината да заявяват пред българските управляващи, че са живи, с цел да им бъдат изплатени българските пенсии, оповестяват от Националния застрахователен институт.

През януари и юли на съответната година получателите на такива пенсии би трябвало да се явяват персонално пред формален орган в Турция за легализация на декларацията за живот. След това оригиналът на документа би трябвало да се изпрати до Националния застрахователен институт (НОИ), дирекция " Европейски регламенти и интернационалните контракти " на адрес: 1303, София, бул. " Ал. Стамболийски " № 62-64.

Пенсиите на лицата, за които документът не е получен в период до 10 февруари - за първото полугодие на съответната календарна година, и до 10 август - за второто полугодие, се стопират, предизвестяват от Национален осигурителен институт. Изплащането им се възобновява едвам откакто бъде получена заверена декларация за живот.

Официални органи за легализация на декларациите са посланиците и консулите на България в Турция, турският Институт за обществено обезпечаване или други длъжностни лица, избрани от турското вътрешно законодателство - община, кметство, регионална администрация, нотариус и така нататък

Образец на декларацията за живот е налична на интернет страницата на Национален осигурителен институт в графа " За потребителя " / " Формуляри " / " Формуляри и мостри по регламенти " / " Образци на декларация за продължение изплащането на български пенсии на лица, живеещи в други страни ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР