Българските международни шофьори не се дрогират, заявиха представители на браншови

...
Българските международни шофьори не се дрогират, заявиха представители на браншови
Коментари Харесай

Превозвачите срещу евродепутат: Лъжа е, че международните ни шофьори се дрогират

Българските интернационалните водачи не се дрогират, обявиха представители на браншови и синдикални организации в отговор на изказвания на ръководителката на групата на френските социалисти в Европейския парламент.
За държавното радио Кристин Рево Д‘Алон Бонфоа сподели, че огромна част от българските водачи на камиони „ взимат дрога, с цел да са будни и да устоят. “ Тя дефинира изискванията им на труд като „ иго “. Изказване, което също беше посрещнато с неразбиране от българския отрасъл, защото междинната заплата на интернационалните водачи е към 2000 евро, а работата им се подчинява на строги правила и надзор.
Това са клевети, имащи за цел да прокарат лобистките оферти в „ Пакет Мобилност 1 “ , който ще се гласоподава на 4 юни Европейския парламент, считат и работодатели и синдикати. По думите им задачата на тези оферти е българският отрасъл да бъде изхвърлен от пазара.
След реакцията на българския транспортен отрасъл, Кристин Рево Д‘Алон Бонфоа отхвърли с извинението, че няма време.
В изявлението си за държавното радио френският евродепутат съобщи, че бизнес, който е по-голям от живота на водачите, е недопустим: „ Ако този бизнес е в ущърб на живота на служащите, това не е правилно. Робството е отстранено преди доста години “.
„ Интересно тя къде видя вързани водачи в колите. Аз не знам за такива да ги връзват с вериги или с белезници в колите, с цел да не може да почиват или да си седят у дома “, сподели Александър Стамболийски, президент на националния транспортен профсъюз Съюз на българските транспортни служащи.
Ангел Траков, ръководител на УС на Съюз на интернационалните превозвачи, в чиято компания работят 450 водачи, пък съобщи, че не се усеща като робовладелец.
„ Робство против 2000 евро?! Бих попитал кой човек няма да стане плебей за толкоз пари? Нашите водачи нямам доверие да се усещат като плебеи. В моите очи това е цялостна небивалица. Ползват едни и същи камиони, едни и същи паркинги, едни и същи пътища. Кое тъкмо е робското? “, съобщи той.
Васил Пиронков, ръководителят на Националното съдружие на автобусните превозвачи, който има и компания за тежкотоварни транспорти, посочи от своя страна, че от 65 000 български камиона към 48 000 са „ Евро 5 “ и по-висока категория.
Георги Петърнейчев, ръководител на Асоциацията на българските предприятия за интернационалните транспорти и пътищата посочи, че при положение на заболяване интернационалните водачи разполагат със застраховки.
„ Има специфична здравна застраховка, с която отива в която и да е болница, одобряват го, лекуват го. Няма никакви проблеми и няма нищо правилно във всичко това “, съобщи той, представен от Дарик.
Кристин Рево Д‘Алон Бонфоа описа, че когато е била в България през септември за среща с министъра на превоза, притежателите и водачите не са поискали синдикатите да участват. Все отново обаче било проведено заседание, на което водачите обяснили, че не могат да продължат да работят при тези условия.
„ Защото доста от тях се разболяват, взимат дрога, с цел да са будни и да устоят “, сподели Бонфоа.
Като неистина дефинира това изказване Йордан Арабаджиев, изпълнителен шеф Съюз на интернационалните превозвачи.
„ Долна клевета и груба неистина! “, съобщи той.
Според Ангел Траков това са тенденциозни изказвания, ориентирани против българските превозвачи.
„ Жалко е, че се употребяват българските водачи като инструмент за такава подла активност. Долнопробни принадлежности за налагане на мнение и за манипулиране на публичното мнение. Аз имам 450 души водачи и 450 индивида гледат какво ще направя, с цел да им запазя работата, с цел да останат да работят в нашата страна. Просто имам отговорност към тези хора и поради жалките изявления на някакви служители в Европа доста хора ще останат без работа “, сподели Траков.
Според превозвачите учредената цел на предложенията в „ Пакет подвижност 1 “ е българските компании да бъдат доведени до положение на неконкурентоспособност.
Новите правила ще бъдат гласувани в Европейския парламент на 4 юни. На същия ден в Брюксел ще се организира митинг на транспортния отрасъл, като има позволение превозвачите да вземат участие с камионите си.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР