Българските клубове в Северна Македония няма да променят имената си,

...
Българските клубове в Северна Македония няма да променят имената си,
Коментари Харесай

Първо в Lupa.bg: Затварят клубовете ни в Северна Македония заради имената им

Българските клубове в Северна Македония няма да трансформират имената си, разгласи пред Lupa.bg ръководителят на фондация „ Македония ” Виктор Стоянов. Властите в Скопие ще ги затворят след 30 календарни дни, считано от през днешния ден.

Според историка доцент доктор Спас Ташев, в случай че затварянето на клубовете стане факт, техните учредители ще стартират правосъдна борба в европейските съдилища. Според него „ в тази тенденция към този момент има европейска антидискриминационна процедура, тъй като пред 2000-та година в Скопие бе записано „ Гpaждaнcĸo cдpyжeниe зa зaчитaнe идeнтичнocттa нa бългapитe в P. Maĸeдoния PAДKO “, което е един от псевдонимите на Иван Михайлов. Тогава при формалното показване проведени провокатори хвърлиха в залата димна бомба, а управляващите вместо да преследват провокаторите, започнаха правосъдни гонения на пострадалите и отстраниха регистрацията. Виждаме, че същият този сюжет се повтаря и през днешния ден.

През 2000-те година обаче управлението на Сдружение „ Радко “ не се огъна и поведе борба първо пред (северно)македонските, а по-късно и пред европейските съдилища. Бе формирано дело в Eвpoпeйcĸия cъд пo пpaвaтa нa чoвeĸa. Сагата продължи 16 гoдини, през които бяха направени 4 oпитa зa нова регистрация.

Нaй-нaĸpaя (северно)мaĸeдoнcĸитe ĸoмпeтeнтни opгaни записаха още веднъж cдpyжeниeтo ĸaтo юpидичecĸo лицe и жaлбaтa нa „ Гpaждaнcĸo cдpyжeниe зa зaчитaнe идeнтичнocттa нa бългapитe в P. Maĸeдoния PAДKO “ в Eвpoпeйcĸият cъд пo пpaвaтa нa чoвeĸa бе зaличена. Сега ще стане същото, само че с сходни провокации някои среди в Скопие съзнателно се стремят да попречат на европейското бъдеще на Северна Македония “.

Днес изтече тримесечният период, в който записаните сдружения и фондации в Северна Македония можеха да подадат заявки за смяна на имената си. От българското съдружие " Цар Борис Трети " в Охрид е подадено искане до Централния указател в Република Северна Македония за " уеднаквяване на работата на сдружението с промените и допълненията на Закона за сдруженията и фондациите ”, оповестяват медиите в страната, цитирайки известие на Централния указател. Според институцията, „ процедурата по настояването към момента продължава и няма подадено заявление от сдружението " Ванчо (Иван) Михайлов " от Битоля ”.



Председателят на сдружението „ Цар Борис Трети ” в Охрид Томе Блажески посочи, че изпратеното до Централния указател писмо от началото на февруари е с искане на разяснения за метода, по който записаното през ноември 2021 година, по Закона от 2010 година съдружие би трябвало да съгласува работата си по новоприетия закон, само че не е отправяно искане за смяна на името на сдружението. Двата български клуба бяха подложени на серия нападения още от учредяването им. На 4 юни предходната година културният център „ Иван Михайлов ” бе опожарен от артиста Ламбе Алабаковски. За закононарушението си той получи едвам 6 месеца условна присъда. През ноември 2022 година пък бе стреляно по клуба в Охрид. До момента няма информация за причинителите. Известно е, че закононарушението е осъществено от лек автомобил. Няколко дни преди този момент бяха изпочупени прозорците на българския център. На 19 януари т.г. бе свиреп пребит секретарят на клуба Християн Пендаков. Лекари от ВМА повече от две седмици се опитваха да го възстановят. В момента той е под домашно лекуване у нас и с назначена защита поради закани за живота му.

Днес президентът Румен Радев от Гърция подлага на критика държанието на Северна Македония към България. Държавният глава означи, че през последните месеци сме очевидци на крах на декларираните упоритости на РСМ за европейска интеграция, след осъществените редица закононарушения от ненавист против локални българи. Палежите и стрелбата против български културни клубове в РСМ и насилието над българи в страната разкриват обстановка, която е по-близка до мрачното минало на Балканите, в сравнение с до тяхното европейско бъдеще, уточни той. Радев подсети, че както България, по този начин и РСМ са приели предлагането на Френското председателство на Съвета на Европейски Съюз, предвиждащо избрана преговорна рамка за нашата съседка. За да стартира пълноценно договаряния за присъединение, РСМ би трябвало да приключи контрактуваните конституционни промени и да впише българите в Северна Македония наедно с другите държавотворни нации, изброени в нейната конституция. Президентът бе безапелационен, че без тази стъпка договарянията не може действително да стартират. По тази причина съгласно него политическото управление на РСМ би трябвало да бъде насърчено, с цел да предприеме смели стъпки за демократизация на страната.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР