Българските журналисти са изправени пред редица проблеми - политическа намеса

...
Българските журналисти са изправени пред редица проблеми - политическа намеса
Коментари Харесай

Всеки десети журналист у нас е бил заплашван със съд

Българските публицисти са изправени пред редица проблеми - политическа интервенция в работата им, закани за правосъдни каузи, онлайн тормоз, автоцензура. Концентрацията на медиите продължава да бъде измежду най-сериозните проблеми в сектора, дружно с непрозрачността на собствеността. Това демонстрира 6-то издание на годишната анкета на Асоциацията на европейските публицисти в България (АЕЖ), озаглавено   " Медии под обстрел ".

Проучването се организира от 2011 година на всеки две години, като т.г. в него са участвали 204 публицисти, анонимно. То не е представително, само че е единственото, анализиращо мненията на самите публицисти - кореспонденти, отраслови и основни редактори, притежатели на медии, академични преподаватели. 44% от интервюираните считат, че свободата на словото у нас през 2022 година е " междинна ", 16.2% - че е " добра ", а 21% - че е " неприятна ". В двата полюса са 3.4% от публицистите, които са показали, че свободата на словото е доста добра, и 13.7% от тях, определящи свободата на словото като " доста неприятна ".

Докладът установи, че продължава да бъде висок процентът на публицистите, коитокъм момента на проучванетосаработили в три и повечемедии. " Това е знак за нестабилната и несигурнатрудова среда ", казват от АЕЖ, добавяйки, че  публицистиката се централизира в София и се наблюдава изчезване на регионалнитемедии . " Тази наклонност създавасериознипречки пред медийнияплурализъм, правото на информиранизбор и демократичнотосъществуване на локалните, районни общности ", е заключението на специалистите.

 

ПОЛИТИЧЕСКА НАМЕСА

63.7% от журналистите са били очевидци на непозволен напън върху техни сътрудници публицисти поради работата им. Продължава да бъде висок процентът на мненията, че намесата в журналистическотосъдържание е неизменима част от българскатамедийна среда - сходно на последнотоизследванеотпреди 2 година и в този момент 82% от публицистите споделят, че това е  " по-скоро процедура " и " необятно публикувана процедура ".

През 2022 година понижава тежестта на " външния напън "  като форма на ограничаване върху свободата на словото.  Притеснително обаче се усилват формите на вътрешния напън и автоцензурата измежду публицистите. От 2017 година насам автоцензурата пораства приблизително с 5% в провежданите от АЕЖ-България анкети. В предишно изследване " външният напън "  е събирал най-вече отговори (76.7%) спрямо " вътрешния "  (65.8%) и " самоцензурирането "  (20.8%). Тази година 69.6% от публицистите споделят, че най-честата форма на ограничаване на свободата на словото е вътрешният натиск - от самите медии. 66.2% признават за външен напън, а всеки четвърти публицист се самоцензурира.

По отношение на външния натиск 72.5% от публицистите споделят, че той е най-много от политически лица. Държавните, регионални и общински институции от ден на ден се утвърждават измежду водещитеизточниците на външен напън. Акопрез 2020 година те сапосочени от 30.7% от интервюираните, то две години след товаръстът е сериозен и доближава 47.5%. " Политическата интервенция е тук. И ще остане дълго " , заключават от АЕЖ.  " Медиите в България са под обстрел, освен тъй като сме бомбардирани от комплицирани събития като войната в Украйна, само че и тъй като медиите регулярно са цел на политическа корист ", разяснява при представянето на резултатите ръководителят на АЕЖ Ирина Недева.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР