Българските и чуждестранните инвестиционни фондове, които имат дейност в България,

...
Българските и чуждестранните инвестиционни фондове, които имат дейност в България,
Коментари Харесай

Активите на инвестиционните фондове у нас нарастват до 9.75 млрд. лева

Българските и задграничните капиталови фондове, които имат активност в България, регистрират сполучлива 2023 година. В края на декември активите, които ръководени тези компании, са нарастнали до 9.75 милиарда лв.. Сумата се усилва с 1.32 милиарда лв. спрямо декември 2022 година и със 748.7 млн. лв. по отношение на септември 2023 година. Това сочат данните от Българската национална банка.

Общо 1517 капиталови фонда са управлявали тези фондмениджъри, като броят им е по-висок по отношение на лицензираните преди годишна, и на тримесечна база.

Като % от Брутният вътрешен продукт общият размер на активите на българските и задграничните капиталови фондове към декември е 5.3 % като е повишен. Тези суми бяха 5% от Брутният вътрешен продукт към декември 2022 година и 4.9% към края на третото тримесечие на 2023 година.

Към края на декември чистата стойност на активите на задграничните капиталови фондове е доста по-голяма, а привлечените средства са в размер на 6.61 милиарда лв.. Спрямо същия месец на 2022 година има нарастване с 940.8 млн. лв.. В съпоставяне със септември 2023 година активите се усилват с 506.4 млн. лв..

От общия брой капиталови фондове – 1364, са задгранични. Явно изискванията за бизнес в бранша на ръководство на активи са положителни у нас, защото броят на тези групови схеми пораства и на годишна, и на тримесечна база.

Анализът на Българска народна банка демонстрира, че по институционални браншове към края на четвърто тримесечие задграничните капиталови фондове са привлекли най-вече средства от бранш „ Застрахователни компании и пенсионни фондове “, като сумата се усилва със 786 млн. лв. до 4.36 милиарда лв..

Домакинствата и нетърговските организации, обслужващи семействата, също усилват вложенията си, които са с 63.5 млн. лв. повече, до 1.09 милиарда лв. към декември спрямо четвъртото тримесечие на 2022 година, когато бяха 1.03 милиарда лв..

Данните от Българска народна банка демонстрират, че по отношение на септември предходната година пасивите на задграничните капиталови фондове към бранш „ Застрахователни компании и пенсионни фондове “ се усилват с 420.6 млн. лв., а отговорностите към семействата и нетърговски организации, обслужващи семействата, нарастват с 38.4 млн. лв..

И през четвъртото тримесечие съществени вложители в задграничните капиталови фондове у нас са застрахователните компании и пенсионните фондове с дял от 65.9% от активите и семействата и нетърговските организации, обслужващи семействата с дяб от 16.5 %. Към края на декември 2022 година относителните дялове на двата бранша бяха надлежно по 63% и 18.2%, а към септември 2023 година – 64.5% и 17.3 %.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР