Българските дипломация и общности зад граница успяват да обяснят какъв

...
Българските дипломация и общности зад граница успяват да обяснят какъв
Коментари Харесай

Проф. Иван Иванов: Вашингтон е наясно с проблемите ни с РСМ

Българските дипломация и общности зад граница съумяват да обяснят какъв е нашият проблем с общото историческо минало с районен съд Македония, в името на доближаване за едно общо бъдеще. България има съдружници измежду високопоставените американски политици, поради което получава схващане.

Криминалните и манипулативни политически елити на някогашна Югославия се възпроизвеждат и до през днешния ден. Те употребяват македонските българи като чучело, с цел да запазят незаконното си въздействие в РСМ.

Това съобщи в изявление за БГНЕС професор Иван Динев Иванов, учител в Училището по публични и интернационалните въпроси в Университета в Синсинати.

С него приказваме за българо-македонските връзки, пропагандата на македонизма в Съединени американски щати и нуждата от дейна българска външна политика за разрешаване на тези въпроси.

На въпрос на БГНЕС за какво българо-македонските връзки стигнаха такова ниско равнище, проф. Динев отговори, че главният проблем е обвързван с така наречен от американския политолог Джак Снайдер „ манипулативни елити на някогашна Югославия “.

„ Изследвайки разпада на страната и войните, той (Снайдер) доближи до извода че в действителност в Югославия е образувана една каста и хайлайф, който е надълбоко манипулативен и употребявайки тази операция, той съумя да притегли гласове на националистическа тема, заплашвайки жителите на някогашна Югославия, че в случай че не гласоподават за националистите, а за някакви други хрумвания, надлежно тяхното битие ще бъде сложено под въпрос. По този метод съумяха да радикализират да изправят една група против друга “, съобщи Динев и продължи:

„ Това го виждаме и в Северна Македония. Там не ставаше въпрос за война, макар краткосрочния спор от 2001 година Общо взето Северна Македония се размина с спора. Но все пак същите манипулативни политически елити останаха на власт, от края на Югославия през самостоятелността на страната, а до сегашен в една или в друга форма се възпроизвеждат. “

Ивав Иванов напомни, че в последните няколко седмици даже се приказва за престъпно политически елити, със случая на двойния палач и македонист с прякор „ Палчо “, който избяга от Скопие до Турция.

Професорът означи връзките на „ престъпно икономическия хайлайф “, който е обвързван със сенчестата стопанска система, с нелегално преразпределение на средства и това, което американската посланичка в Скопие назовава „ пандемия от корупция “.

„ Тези елити употребяват избрани тематики, в това число тематиката за отношението в България, българският взор към историята, македонските българи като чучело, с което в действителност манипулират обществото и въздействат върху трендовете, с цел да могат да запазят своето политически, стопански, а и незаконни ползи в районен съд Македония. Срещу това всяка една страна, каквато и да е, доста мъчно би могла посредством разумен мотив да усъвършенства двустранните връзки “, акцентира проф. Иванов.

Запитан дали днешната македонска агитация в Съединени американски щати има съвпадения с някогашната югославска, сръбска агитация, които в основата си са антибългарски, той сподели:

„ Днес следим забавен феномен от една организация, която беше основана при започване на 2000-та година, която пропагандира погледът на Скопие върху историята, върху идентичността на имиграцията от географска област Македония. Тази организация получава сериозна поддръжка от Скопие, а наподобява и от други места, с цел да приема и прокарва документи на федерално ниво в Конгреса и Сената на Съединени американски щати, както и на локално районно ниво в обособените щати, където има една огромна общественост от имигранти от географската област Македония. Например в Мичиган, Илинойс, Охайо. “

Проф. Иванов сподели още, че нито една от декларациите на тази организация не е била призната.

„ Тяхната цел беше, от една страна да се признае нещо, което Съединени американски щати обичайно вършат - приносът на другите общности, в тази ситуация на македонската, на общността от географска област Македония или от българска общественост, или от всички останалите елементи на света. Тази организация се опита посредством редица документи да вкара текстове, в които точно да се търси освен признание на македонски език, нация, просвета, само че и да се търси признание ретроактивно в интервал от 100 и повече години “, сподели той.

„ Това беше недопустимо за общността на македонските българи и на техните наследници. Именно по тази причина тя реагира със съществени възражения към тези документи и те безмълвно или експлицитно бяха отхвърлени от американските институции. Това се случи и в щата Илинойс и в щата Мичиган. В щата Охайо в действителност беше призната една различна разгласа на губернатора, а преди няколко дни и резолюция на законодателното заседание на щата, които потвърдиха и утвърдиха ролята на македонските българи и българската емиграция, от географска област Македония, за основаването на Съединени американски щати “, добави той.

На федерално ниво документи не са признати точно заради съображенията, които българската страна и съдружниците, които България има измежду високопоставените американски политици, конгресмени, сенатори.

Професорът акцентира че, за българската общественост в Съединени американски щати няма проблем да се чества македонска просвета и идентичността.

„ Всеки има безусловно право да се разпознава с една или друга просвета. Нашият проблем е, че посредством законодателни актове се пробват ретроактивно да се трансформират обстоятелства от нашето общо минало, което имаме със прилежащата ни страна, в рамките географска област Македония, и това ние считаме, че е в действителност в прорез с правилата на инклузивност на американското общество и с правилата на общото предишното, на културно-историческото завещание, а и на едно общо бъдеще, както в границите на Европа, по този начин и в границите на Северна Америка, където другите общности би трябвало да си сътрудничат, а не да оспорват историческия роман “, означи Иван Иванов, като уточни, че е удовлетворен от това, че българската дипломация и българските общности зад граница са съумели да артикулират какъв е нашият проблем с общото историческо минало с РСМ.

„ Проблемът не е на сегашното и не е в правото на някой да се разпознава по този начин, както би желал: като етнически българин, етически македонец, македонски българин, македонски грък, влах или нещо друго. Проблемът е навръх представянето на това завещание, на шерването на този роман и на това предходна, с цел да търсим доближаване и интеграция в името на едно общо бъдеще “, добави той.

„ Мога с огромна доза на убеденост да кажа, че измежду управителните органи в американските институции губернаторите на Охайо, на Мичиган, на Илинойс, на законодателните събрания, представители в Конгреса, конгресмени, сенатори, ние имаме много положително схващане. Ние трябваше да разбираем какъв е казусът и мислим, че точно пояснявайки този въпрос, освен ще осведомяваме американска страна, само че ще я помолим като един почтен медиатор и сътрудник, да помогне за превъзмогване на тези проблеми, недоразбирания и неправилни тълкования “, сподели още проф. Иванов.

Той уточни, че в Средния Запад на Съединени американски щати сред българската общественост и българската страна има доста положително партньорство, в лицето на генералното консулство в Чикаго.

„ Традиционно сме имали положително партньорство и с Вашингтон. Разбира се, българската политика, и освен във връзка с Северна Македония или на района, не постоянно е била доста поредна и нуждата от лобиране и отстояване на българската позиция не постоянно е била поредна, само че в границите на последното десетилетие имахме двама извънредно дейни български консули, които съумяха да получат самопризнание за ужасно доста събития, свързани с българската история “, съобщи Иван Иванов.

Признанието включва и ролята на Джанюариъс Макгахан, роден в щата Охайо, който е в действителност „ избавител на България, дотолкоз доколкото като публицист той съумя да просветли целия свят за жестокостите, които се случват в България, с цел да докара в последна сметка до интернационална поддръжка, която докара до освобождение и образуването на Княжество България “, добави той.

Ние успяхме да издигнем статута на годишния фестивал, който съществува от повече от 40 и повече години, да формираме фондация, която да осведоми за делото на Макгахан и получихме поддръжка от българската страна. България стартира от ден на ден да осъзнава, а това е развой, който лишава време. Пропуснати благоприятни условия несъмнено е имало, само че професионализмът във външната политика България стартира да господства и разбирането за проблемите и методът за представянето им стават все по-добри “, акцентира

университетският учител.

Той поучава македонските политици да не повтарят опорките от матрицата на страна, която към този момент не съществува повече от 30 години, тъй като те са и нерелевантни за актуалната геополитическа атмосфера.

„ Да стартират да мислят рационално, да видят, че за Македония Европейският съюз няма опция, както и за България. Проблемите, с които ние се занимаваме, които те надали не ги показват за екзистенциални, са извънредно дребни проблеми, дребни, оскъдни могат в действителност да бъдат решени доста бързо. Обществото може доста елементарно да бъде уверено, че споделеното културно-историческо завещание, споделеното минало и ролята на македонските българи в това споделено минало е ключът към споделеното бъдеще в границите на Европа “, означи Иванов.

„ Затова желая на първо място да им кажа да се охрабрят, да се окуражат, да покажат воля, тъй като те имат неповторима опция. Ако в този момент я пропуснат, ще унищожат личната си страна, личния си народ и общество, а това ще има големи пагубни последствия за страната за генерации напред, а и за целия район, тъй като неустойчивостта на Македония би било и неустойчивост за целия район, в това число и за България “, сподели той в умозаключение. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР